avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA reparatie auto in Ungaria,factura Austria,declaratie ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

reparatie auto in Ungaria,factura Austria,declaratie 390?

O firma solicita o depanare auto pe teritoriul ungar.Se efectueaza interventia,apoi se primesc doua facturi : una de la firma maghiara,cuprinzand valoarea pieselor si a manoperei si cealalta,de la o firma austriaca,care cuprinde totalul facturii emise de partenerul maghiar plus un comision.Plata s-a facut in contul firmei din Austria.Acum i-acum : cum este corect,care factura de inregistreaza ? Este vorba de Service 24 h notdienst Gmbh care colaboreaza cu o fima din Ungaria.Eu am inregistrat factura din Austria,ca si achizitie si am intocmit declaratia 390,dar nu am certitudinea ca este corect.Ati avut asemenea speta ?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 18:15, 18 Martie 2011
eu nu am inteles urmatorul aspect:
pentru un aceleasi piese si aceeasi manopera ati primit doua facturi?
facturile contin TVA?
Am primit,asa cum am mentionat,o factura cu manopera si piese,de la partenerul maghiar si o alta,cuprinzand totalul din factura maghiara si un comision perceput de firma austriaca.Da,cu tva.Am depus 390 si am trecut in decont ca si taxare inversa.Toate astea,dupa lungi ''cujetari''...Facura maghiara era,de fapt,o anexa a celei austriece,singura valida,dupa cum s-a dovedit dupa ce am comunicat cu reprezentantul lor din tara.Alambicat,nu-i asa ?
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2011
office.carmen, utilizator
daca factura contine tva austriac, nu se declara in 390.

inteleg faptul ca pentru piese vi s-a facturat cu tva, intrucat furnizorul nu detinea dovada ca piesele vor parasi teritoriul ungariei.
nu inteleg de ce manopera a fost facturata tot cu tva.
nu sunteti inregistrati in ROI?
firma dvs. este platitoare de tva in romania?
Da,firma este inregistrata in ROI si platitoare de tva in romania.Aveau certitudinea ca piesa paraseste teritoriul maghiar pentru ca s-a montat ca si piesa de schimb la mijlocul de transport avariat,altfel nu si-ar fi putut continua cursa.Interesanta opinia dumneavoastra,pertinenta,am ales sa depun 390 dupa o consultatie telefonica cu serviciul asistenta contribuabili.
art. 156^4 din codul fiscal
1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 trebuie să întocmească şi să depună la organele fiscale competente, până la data de 15 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice, o declaraţie recapitulativă în care menţionează:
d) achiziţiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă;
e) achiziţiile de servicii prevăzute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din România care au obligaţia plăţii taxei conform art. 150 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxă a luat naştere în luna calendaristică respectivă, de la persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate.

din moment ce livrarea pieselor si manopera au fost taxate in alt stat membru UE, este nefiresc ca acestea sa fie taxate si in romania, prin taxare inversa, asa cum ati mentionat dvs. mai sus.
asa cum spune si textul de lege, decl. 390 se depune doar in cazul achizitiilor taxabile in romania si pentru serviciile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei, nici una din cele doua situatii neaplicandu-se in cazul dvs, dupa cum ati relatat speta, persoana obligata la plata taxei fiind furnizorul in tara sa, in ambele cazuri.
cred ca cei de la asistenta contribuabili s-au referit la circulara MFP nr. 81544/11 octombrie 2010, insa aceasta se refera la situatia in care o persoana impozabila desfasoara operatiuni intracomunitare fara sa fie inscrisa in R.O.I., ceea ce nu este cazul dvs., acolo mentionandu-se faptul ca taxa aplicata in statul membru al furnizorului va fi inclusa in baza de impozitare din romania.

conform art. 132, alin 1, lit. b) din codul fiscal, locul livrarii este locul unde se efectuează instalarea sau montajul, de către furnizor sau de către altă persoană în numele furnizorului, în cazul bunurilor care fac obiectul unei instalări sau unui montaj, iar aici furnizorul consider ca a facturat corect cu tva, chiar daca ulterior mijlocul de transport parasea ungaria, scutirea de tva neputand fi justificata cu documente legale.
in ceea ce priveste manopera, raman la parerea ca aceasta trebuia facturata fara tva, conform regulii generale B2B de la art. 133, alin 2 din codul fiscal, iar dvs. trebuia sa aplicati taxare inversa in romania si sa declarati serviciul in 390.

alti colegi daca au alte pareri, le astept cu placere!
va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2011
xerxes, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare costuri - cu tva sau fara? ARIANA_2007 ARIANA_2007 Buna ziua, Am inlocuit in perioada de garantie un produs. Pentru aceasta inlocuire am avut urmatoarele operatii: a) rezervor nou schimbat cu rezervor ... (vezi toată discuția)
Achizitionez pentru prima data marfa din exterior marymary marymary -sunt srl platitor de tva, inregistrat in ROI -achizitionez pentru prima data marfa din exterior, din ungaria(cartuse de toner) de la un furnizor care isi ... (vezi toată discuția)
Tva si roi crinarug crinarug 1. Societatii X din Romania (cod CAEN 5229) i se factureaza transport maritim de catre o societate din Danemarca, pe factura mentionandu-se cota \"O\" TVA , ... (vezi toată discuția)