avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA recuperare costuri - cu tva sau fara?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

recuperare costuri - cu tva sau fara?

Buna ziua,
Am inlocuit in perioada de garantie un produs. Pentru aceasta inlocuire am avut urmatoarele operatii:
a) rezervor nou schimbat cu rezervor defect (cel defect a ramas la mine)
b) montaj pe masina
c) o reductie (figureaza pe marfa in gestiune ) folosita la montaj si scazuta de mine cu aviz emis catre client.

Acum trebuie sa imi recuperez acest cost de la furnizorul meu (firma producatoare) din Germania.
1) cheltuiala cu montajul o voi factura cu tva (pt ca serviciul a fost prestat in Romania) ?
2) rezervorul defect il voi returna cu aviz ==== voi primi o factura de storno de la producator....deci va fi fara tva?
3)Cum recuperez valoarea acelei reductii? Ea este o piesa componenta a acelui rezervor care s-a defectat. Nu e un material auxiliar. Se factureaza in acest caz fara tva?


Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 16:24, 4 Septembrie 2009
In primul rind vreau sa explic ce am inteles eu: ati facut o reparatie in perioada de garantie si doriti sa va recuperati cheltuielile de la furnizorul dvoastra care este din Germania.
Intrebarea mea este: Piesele pe care le-ati inlocuit de unde le-ati achizitionat, din Romania sau vi le-a trimis furnizorul dvoastra?
Nu ati mentionat daca respectivul bun mobil corporal este in Romania si daca dupa reparatii a ramas in Romania.

1 sunt taxabile in Romania nu pentru ca serviciul a fost prestat in Romania, ci pt ca nu se poate aplica exceptia: prestatorul nu poate face dovada ca bunurile au parasit teritoriul Ro (Daca au parasit si benef comunica cod valabil de tva din alt stat atunci sunt neimpozabile in RO) art 133 alin 2 lit h2.
2 rezervorul defect, daca nu se inlocuieste cu altul, fiind livrat din Germania va fi fara tva daca va face fact storno, si aplicati taxarea inversa cu semnul -. Daca facturati dvoastra cu semnul + atunci fara tva, fiind livrare intracomunitara.
3 referitor la reductie, depinde cum va intelegeti cu cel care va acorda dvoastra garantia: puteti sa includeti in valoarea montajului si piesa si sa-i facturati serviciu in valoare mai mare (pe baza de deviz) atunci vezi pct 1 sau sa-i facturati reductia si atunci fara tva fiind livrare IC (nu puteti insa face dovada ca a parasit teritoriul RO)
Asta este ceea ce am inteles eu. Daca nu va ajuta veniti cu detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura fara tva, emisa in ro (?) EQUANT EQUANT Buna ziua, In speranta ca ma poate cineva ajuta cu o lamurire, va expun urmatoarea problema: Detin o masina cumparata din afara (Germania), care ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitara maryabunea maryabunea Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: firmei A platitoare de TVA din RO i se intocmeste factura de marfa de firma B platitoare de TVA din Germania, ... (vezi toată discuția)
Retur marfa in germania ,implicatii tva si documente necesare roxanag roxanag Buna seara , Am urmatoarea situatie, O firma din RO achizitioneaza marfa de la o firma din GERMANIA,ambele sunt inregistrate in scop TVA. S-au ... (vezi toată discuția)