avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Factura fara TVA, emisa in RO (?)
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Factura fara TVA, emisa in RO (?)

Buna ziua,

In speranta ca ma poate cineva ajuta cu o lamurire, va expun urmatoarea problema:

Detin o masina cumparata din afara (Germania), care beneficiaza de o garantie EuroPLUS, oferita printr-o firma din Germania (RealGarant). Aceasta garantie mi-a fost inmanata de catre un dealer autorizat (BMW), cu mentiunea ca masina urmeaza sa fie exportata in Romania.

In luna Mai a acestui an am decis sa efectuez o reparatie la masina, utilizand aceasta garantie. Am mers la mai multi dealeri BMW, toti mi-au confirmat ca este ok si se poate rezolva fara probleme insa, dupa mai bine de 3 luni de la inceperea demersurilor, am ajuns (cu greu) in stadiul in care RealGarant a aprobat in scris reparatia dar, atentie, cei de la BMW nu vor sa-mi emita factura fara TVA pt aceasta lucrare.

Ambele tari facand parte din UE, cei din Germania cer eliberarea unei astfel de facturi (netto) pt a putea efectua plata, insa Bavaria RO refuza categoric.
Raspunsul lor a fost: "Din pacate, conform legilor in vigoare, nici o societate comerciala nu poate factura fara tva, catre orice alta societate comerciala din tara sau strainatate fara un contract de prestari servicii, contract inregistrat la administratia financiara."

Din cate am inteles, flow-ul ar trebui sa fie urmatorul: BMW RO factureaza fara TVA catre dealerul din Germania de unde am cumparat masina, acesta vireaza suma in contul BMW, urmand sa-si recupereze, la randul lui, banii de la Real Garant. Este, dupa intelegerea mea, o prestare intracomunitara de servicii; de ce spun cei din RO ca nu se poate?

Orice sfat este apreciat,
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iulie 2012
EQUANT, utilizator
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 22:36, 26 Iulie 2012
potrivit OPANAF nr. 2310/2007, persoanele juridice române au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror alte activităţi care pot constitui sediu permanent în România.

constatam astfel ca speta dvs. nu intra sub incidenta prevederilor legale susmentionate.

daca dealerul din germania emite o nota de comanda catre bmw romania, in baza acesteia, prestatorul poate emite o factura fara TVA pentru intreaga valoare numai daca piesele de schimb sunt accesorii serviciului de reparatie fiind tratate dpdv al TVA ca serviciu prestat si nu distinct ca livrare de bunuri, aplicandu-se prevederile art. 133, alin 2 din codul fiscal.

daca piesele de schimb nu sunt accesorii serviciului de reparatie si sunt tratate ca livrare de bunuri, atunci costul acestora se va factura cu TVA; bmw romania nu poate aplica scutirea de TVA neavand dovada expedierii sau transportarii pieselor in afara romaniei.
Nu sunt sigur ca inteleg ce reprezinta "accesorii serviciului de reparatie". Piesele in cauza sunt 2 brate (suspensie) pt autoturism.

Din cate am reusit sa discut cu cei din Germania, BMW RO trebuie sa factureze piesele si manopera si sa transmita factura in Euro, fara TVA dealerului din Germania, de la care am achizitionat masina, iar acesta va rambursa contravaloarea.
daca se factureaza piesele separat si manopera separat, atunci e obligatoriu ca piesele sa se factureze cu tva, intrucat acestea nu parasesc teritoriul romaniei.
Nu, factura este la comun. Sa inteleg ca nu se poate factura fara TVA in cazul asta?
ok, la comun, dar sunt pozitii distincte in factura si in consecinta factura se va elibera cu tva pentru contravaloarea pieselor si fara tva pentru contravaloarea manoperei.

daca piesele ar fi inglobate in valoarea manoperei (in baza unui deviz de lucrari) si s-ar factura doar valoarea manoperei ca un tot unitar, atunci s-ar putea factura fara tva.

Alte discuții în legătură

Recuperare costuri - cu tva sau fara? ARIANA_2007 ARIANA_2007 Buna ziua, Am inlocuit in perioada de garantie un produs. Pentru aceasta inlocuire am avut urmatoarele operatii: a) rezervor nou schimbat cu rezervor ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 marcelacret marcelacret In timpul unei delegatii in UE,masina cu care s-a facut deplasarea a avut probleme tehnice si angajatul a intrat la un service auto.In urma reparatiei ... (vezi toată discuția)
Tva masina din germania Alex2424 Alex2424 Reprezint o firma neplatitoare de TVA din romania si as dori sa cumpar o masina din Germania. Valoarea masinii este de peste 10.000 Euro. Din cate am citit, ... (vezi toată discuția)