avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA declaratia 390
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

declaratia 390

In timpul unei delegatii in UE,masina cu care s-a facut deplasarea a avut probleme tehnice si angajatul a intrat la un service auto.In urma reparatiei efectuate s-a emis factura cu taxare inversa ,pe care era trecuta distinct valoarea manoperei si a materielele utilizate .Factura am inregistrat-o in decontul 300 la servicii intracomunitare .In urma controlului efectuat de finante s-a dispus inregistrarea facturii respective la achizitii intracomunitare si raportarea in declaratia 390 VIES.
Nu gasesc in codul fiscal nimic care sa sustina parerea si decizia lor .D-v ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: marcelacret , utilizator 08:54, 30 Octombrie 2009
Ordin nr. 552 din 28/03/2008 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului "Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri"
ANEXA Nr. 2
1.1. Declaraţia recapitulativă se depune trimestrial, în condiţiile prevăzute de art. 1564 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii trimestrului, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153 şi 1531 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care au efectuat livrări şi/sau achiziţii intracomunitare de bunuri, precum şi livrări şi achiziţii de bunuri în cadrul unei operaţiuni triunghiulare, aşa cum sunt definite în titlul VI din Codul fiscal.

1.2. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor depune declaraţia recapitulativă numai în trimestrul de raportare în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru livrările/achiziţiile intracomunitare, precum şi pentru livrările şi achiziţiile în cadrul unei operaţiuni triunghiulare efectuate.

Parerea mea este ca in declaratia 390 trebuia declarata doar valoarea materialelor care, din cate inteleg, au fost facturate separat, iar in decontul de TVA trebuiau trecute separat, valoarea materialelor la achizitii intracomunitare si manopera la prestari servicii intracomunitare.
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
Cornelia Tulpan, Contabil
In PV de control se face referire la art 137 al 2lit b din CF.Ei spun ca factura desi are pozitii separate pentru manopera sin piese se raporteaza in totalitate ca si achizitie considerind manopera cheltuieli accesorii pentru piese .Mie mi se pare logic ca ar fi o prestare iar piesele sunt accesorii serviciului
Pe de alta parte achizitia se raporteaza si la Intrastat dupa codul vamal .Conf Art 131indice 1 al.1 se considera achizitie intracomunitara ..bunuri expediate sau transpotate la destinatia indicata de cumparator.Piesele care au fost puse pe masina ca urmare a reparatiei nu pot fi considerate ca expediate sau transportate la destinatia indicata si nici nu poti spune ca ar putea fi "vamuite "Eu cred ca pentru ce se poiate face receptie este achizitie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decl.390 iulya iulya Buna ziua! Intrebarea mea este,daca in decl.390 se trec toate achizitiile din UE , indiferent de sume- in sensul daca nu cumva exista un prag ( exemplu :peste ... (vezi toată discuția)
Contestare declaratia 390 AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER stie cineva ce argumente as putea folosi pentru a justifica nedepunerea declaratiei 390 in termen (trimestru aferent iportului intracomunitar) conform art. 219 ... (vezi toată discuția)