avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... certificat de nastere obtinut ilegal
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

certificat de nastere obtinut ilegal

Bună ziua,

vă rog frumos dacă puteţi să-mi răspundeţi următoarei întrebări:

Unde mă pot adresa pentru daune morale din cauza unui certificat de naştere în care sunt trecut ca tată ? (pot da în judecată primaria care a emis certificatul ?)

Pentru a-mi putea da un răspuns corect vă evidenţiez mai jos aspectele care au condus la această întrebare:

În anul 2001 am divorţat de soţia mea, care era însărcinată la aceea dată dar care a declarat că acel copil pe care îl aşteaptă este al altui bărbat (acest lucru a fost consemnat în sentinţa de divorţ). La 30 de zile de la emiterea sentinţei aceasta naşte. Sunt dat în judecată pentru neplata pensiei alimentare anul trecut (respectiv la 8 ani de la naşterea copilului), ca şi acte anexate chemării în judecată apare un certificat de naştere în care eu sunt trecut ca şi tată, dar cu următoarele aspecte care ridică reale semne de întrebare: certificatul este emis la un an distanţa de la naşterea copilului, iar în actul de naştere fosta mea soţie la un an de la divorţ - deşi prin sentinţa de divorţ a fost obligată să-şi reia numele anterior căsătoriei - apare tot cu numele de căsătorie; iar eu nu am avut până la data chemării în judecată cunoştinţă despre acest certificat de naştere al copilului, mai mult nici măcar nu ştiu cum şi când a fost emis, pentru că eu nu l-am cerut şi nici nu am fost prezent atunci când s-a emis şi nici nu am prezentat în vederea emiterii lui vreun act al meu în original (aşa cum este normal la emiterea unui act oficial cum este acesta). Am deschis dosar pentru tăgada paternităţii, ne-a fost aprobată proba ADN (pe care am facut-o săptămâna aceasta la Bucureşti), dar am înţeles că dacă în urma rezultatului reiese că nu eu sunt tatăl copilului, certificatul se anulează din oficiu fără ca eu să mai am vreun drept de atac asupra acestei nedreptăţi. Dat fiind faptul că eu am suportat toate cheltuielile, atât cele de transport la Bucureşti pentru mine, mamă şi copil cât şi cele legate de proba efectuată aş dori să ştiu eu cum pot să-mi recuperez şi de la cine aceşti bani cheltuiţi dacă eu nu am nici o vină (cel puţin dacă aşa va reieşi din rezultatul probei)?
Aştept cu interes răspunsul dvs.
Vă mulţumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: nicsitra , utilizator 16:16, 15 Martie 2011
cf legii de emitere a actelor de nastere primaria era obligata sa va treaca la tata pt ca , cu noua luni in urma datei nasterii copilului erati casatorit cu doamna iar codul familiei prezuma ca sotul mamei este tatal copilului. trebuia facuta de mult tagada paternitatii. ch pt tagada paternitatii le cereti in cadrul procesului de tagada mamei pt ca si ea avand prima la cunostinta de irealitatea certf nu v-a anuntat si nici nu a facut actiune de tagada a paternitatii . ambii parinti pot face asta.
la fel, in certificatul de nastere, mama intrucat era casat cu dvs la data conceperii copilului i se trece numele ce il avea inainte de divort. daca nu si-a schimbat nici buletinul atunci o puteti da in judecata si ridica anumite pretentii ca v-a purtat ilegal numele. pt pensia de intretinere deschideti proces si solicitati restituirea sumelor platite.
deci doamna sa plateasca daca are tupeu. si puteti cere si daune morale.
Nu am facut pana la aceasta data tagada paternitatii pentru ca nu am stiut ca acest copil este pe numele meu, din moment ce ea a declarat la divort ca nu este al meu.
Pentru restituire de sume, nu am ce proces sa deschid caci pana acum nu am platit nimic; am trait cu ideea ca fosta sotie declarand ca nu e al meu copilul, nu e pe numele meu deci nu am pentru ce plati.
Cat despre daune morale, aici apar intrebarile: cui le cer? -ei-primariei? din moment ce mie mi s-a spus ca acel certificat daca in urma rezultatului ADN va reiesi ca nu e al meu, se va anula din oficiu. Eu nu sunt multumit doar cu asta pentru ca am cheltuit mai mult de 5.000 ron pana acum doar ca sa demonstrez ca nu e al meu (chit ca ea a declarat la divort ca nu e al meu copilul si aceea declaratie e scrisa negru pe alb in sentinta de divort). Eu de asta sunt nemultumit acum: cum dupa aproape 9 ani, timp in care nu am vazut niciodata acel copil, acum brusc instantaneu e al meu; pentru ca presupusul tata i-a parasit, acum eu sa platesc oalele sparte?
Si ceea ce n-am inteles eu, si nimeni nu imi poate explica, avand in vedere ca in legislatie scrie ca dupa un an de zile poti sa scoti un certificat de nastere doar cu sentinta judecatoreasca; ea cum a scos acel certificat?
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
nicsitra, utilizator

Sunt dat în judecată pentru neplata pensiei alimentare anul trecut (respectiv la 8 ani de la naşterea copilului), ca şi acte anexate chemării în judecată apare un certificat de naştere în care eu sunt trecut ca şi tată, dar cu următoarele aspecte care ridică reale semne de întrebare: certificatul este emis la un an distanţa de la naşterea copilului, iar în actul de naştere fosta mea soţie la un an de la divorţ - deşi prin sentinţa de divorţ a fost obligată să-şi reia numele anterior căsătoriei - apare tot cu numele de căsătorie;

Parerea mea este ca fosta dvs.sotie are toate raspunsurile.Nu dinsa v-a dat in judecata pentru "neplata pensiei alimentare??".Ar trebui sa aveti o discutie cu dinsa,pentru lamurirea tuturor acestor actiuni ale dinsei.Mie imi pare tare curios...
O fi avand dansa raspunsurile, insa pana acum le-a tinut doar pentru ea.
Singura ei fraza este: ''nu-i al tau copilul''.
Desi faptele o contrazic, pana acum nu am putut afla nimic. Inafara de faptul ca sunt bun de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de tăgadă AncaEli AncaEli As avea și eu o întrebare. Eu vreau să deschid proces de tăgadă a paternității. Fostul meu soț mi-a dat o declarație notariala când am scos ... (vezi toată discuția)
Problema paternitatii Rzaretcha Rzaretcha Buna ziua! Eu și prietena mea, viitoarea soție suntem fericiții părinți ai unei fetite sănătoase. Copilul a fost conceput în timp ce soția se afla ... (vezi toată discuția)
Îl pot obliga pe tatăl biologic al copilului meu să-l recunoască? sunt amenințată cu expertiză psihiatrică din acest motiv Aura Daniela Aura Daniela Buna ziua! In anul 2013 am dat nastere unui copil care a fost conceput in timpul casatoriei mele ,dar nu cu sotul meu ,ci cu altcineva.Copilul a fost ... (vezi toată discuția)