Am nevoie de consiliere fata de urmatoare situatie:
- acum ceva timp am construit o casa pe terenul mostenit de soacra mea, teren obtinut in urma unui partaj intre frati;
- in urma partajului, terenul a fost impartit in doua, soacra mea cedand partea cu casa surorii, ea primind partea de teren cu constructii grajduri - renuntarea la jumatate din casa parinteasca s-a facut la presiuni din partea surorii acesteia, soacra mea nevrind complicatii si certuri;
- dupa partaj, socrii mei au construit un gard intre cele 2 terenuri, conform cadastrului, ceea ce a determinat reactii violente din partea celelaltei parti; dupa seria de scandaluri ce au urmat, socrii mei au lasat acel teren de izbeliste, fiind in continuare proprietari, dar neconstruind nimic pe el;
- dupa 5 ani, am hotarart impreuna cu sotia mea sa construim o casa pe acel teren, constienti fiind de eventualele reactii ce vor urma din partea vecinilor;
- pe toata perioada constructiei au fost mici altercatii neprovocate intre noi si ei, intre muncitori si ei, o parte s-au soldat cu declaratii la politie, o parte cu mici imbranceli (intre muncitori si vecini);
- nici la aceasta ora situatia nu este altfel, cu toate ca am pus casa in asa fel incat sa nu avem nicio vedere catre ei, am facut gardul inalt, am construit totul la 2,5 m de gardul cu ei;
- de fiecare data cand mergem acolo (casa este de vacanta, nu locuim permanent), suntem injurati, insultati sau se arunca cu pietre peste gard.
Nu vrem decat sa fim lasati in pace, nu cautam cearta cu ei, sesizarile la politie au fost inutile, nu inteleg ce trebuie sa mai facem ca sa fim lasati in pace in propria curte.
Am citit in Codul Civil si in Codul Penal - in cel din urma erau articole cu referire la insulte si calomnii care s-au abrogat; in Codul Civil nu am gasit decat ceva referiri la dreptul la demnitate, care nu m-au lamurit pe deplin.
Asa ca intreb din nou: ce e de facut legal?
Solutiile de a raspunde la rau cu rau sau la rau cu mai rau nu le iau in calcul..