Buna ziua, am o intrebare ce declaratii se depun la o intreprindere individuala,neplatitoare de tva?si am inteles de ceva 5.5%pt sanatate?cum se procedeaza mai exact?
Trebuie sa platiti contributial a fd. de sanatate -5,5% din venitul net si sa depuneti declaratia 112 aferenta acestuia.
Se mai depune deasemenea Declaratia 220 de catre :
- contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului;
- contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi și cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum și cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puțin 20% față de anul fiscal anterior, odată cu declarația privind venitul realizat .
1)Depuneti D112 daca aveti salariati si platiti contributiile aferente salariilor ca orice angajator.
2)Valabil pentru membrii II (dar si pentru IF, PFA si profesii liberale) : Daca venitul brut pe care il veti realiza, depaseste 4 salarii medii pe economie, respectiv 2022 lei x 4 si nu sunteti asigurat sub o alta forma in sistemul public de pensii ( L263/2010, art.6(1)I,II,III,IV), trebuie sa platiti in afara de impozitul pe venit de 16%, 5,5% sanatate si contributie la sistemul public de pensii de 31,3 % din salariul minim pe economie (708 lei), respectiv 222 lei/luna.
Am uitat sa specific ca nu are intreprinderea salariati.
Mie mi-a zis cineva ca daca nu are salariati se face un contract cu casa de asigurari si se plateste 5.5%?e adevarat?normal intreprinderea a fost infintata cam de o luna?
va multumesc
Membrii II platesc sanatate 5,5% in baza deciziei de impunere anticipata( se merge cu decizia la casa de sanatate de care apartineti).
Si contributii la pensii in conditiile specificate in raspunsul anterior.
Pfa
smartcars
buna ziua,
o firma mi-a oferit un job cu o conditie : sa ma plateasca ca PFA. ce taxe trebuie sa achit eu ca si PFA ? banuiesc ca exista un 16%, dar mai ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.