Buna ziua,
Revin cu subiectul mai aplu de data aceasta,
Firma la care lucrez, mi-a oferit acum 4 ani un apartament pe numele meu, iar banii pentru el (aprox 40 000 euro) mi-a imprumutat patronul. Imprumutul este scris in contractul de vanzare cumparare,si am doar o singura anexa referitoare la articolul 1737 referitor la privilegiu vanzatorului care evident, ramane in favaoarea firmei pana la achitarea sumei. Este de asemenea stipulat, in contract faptul ca platesc rate de 700 RON pe luna, pana la sfarsitul fiecarei luni.(Am toate chitantele pent aceasta perioada.) Acum. problema este ca in afara acestei intelegeri scrise si vorbite, am libertatea daca cumva in viitor lucruruile iau o anumita intorsatura sa pot pleca cu achitarea sumei integrale. Acum problema este ca la plecare patronul m-a santajat cu faptul ca acum apartamentul valoareaza mult mai mult...
Am ramas uimit pentru ca una am vorbit si am scris la notar, si una imi cere el acum. Va rog sa ma ajutati cu un sfat (tin sa va mentionez faptul ca nu sunt trecut ca angajat, in contractul de vanzre cumparare, ci doar ca subsemnat).E posibil sa imi ceara pretul de acum al apartamentului, daca noi am scris de imprumutul acordat in cotractul de vanzare cumparare ? (Mai mult chiar ma santajeaza ca desface contractul de vanzare cumparare ...).
Imi e frica totusi de el, deoarede patronul meu e un tip influent si inventeaza ceva brese in lege (apartamentul era al firmei inainte , cumparat de patron pe firma cu un an inainte sa mi-l dea mie de la un prieten de-al lui...)...nu stiu ce anune...creditori la vremea respectiva care or sa fie nemultumiti de situatia creeata...si anume faptul sa-mi dea in rate fara dobanda imobilul... Fiind vorba intre noi el a scos oricum f mult profit de pe urma mea. E si un om cu influenta, si nu stiu ce sa fac...
Ma gandeam la varianta sa platesc ce mai am de achitat si sa fie rugat sa se prezinte pt radierea privilegiului vanzatorului !
Ce ziceti ?
Este cred situatia prevazuta de art. 1740 care are in vedere privilegiul celui ce a imprumutat pe cumparator cu pretul imobilului, astfel imprumutatorul se subroga in drepturile vanzatorului platit cu banii imprumutati. Privilegiul apartine patronului si nu fimei astfel ca sunteti dator cu achitarea sumei catre patronul dvoastra.
Aveti obligatia sa restituiti banii imprumutati, iar dupa achitarea sumei pe care o mai aveti de achitat, dvoastra sunteti cel care veti solicita radierea privilegiului de la Cartea Funciara.
Pb se pune daca patronul refuza plata. Aveti la dispozitie o procedura numita oferta reala urmata de consemnarea sumei la dispozitia creditorului.