In data de 21.01.2011 Garda Financiara a efectuat un control inopinat la un punct de lucru al societatii aflat in alt judet. Obiectul controlului a constat in verificarea "realitatii relatiei comerciale" cu un anumit furnizor pe o perioada de cca 3 ani. In urma controlului a fost emisa doar o nota de constatare prin intermediul careia, motivat de faptul ca modul de decontare a aprovizionarilor cu marfa intra in competenta sediului central si nu a punctelor de lucru, garda a indisponibilizat cantitatea aflata in depozit pentru un anumit produs. Precizez ca intr-adevar la sfarsit de luna toate documentele contabile de la punctele de lucru sunt transmise la sediul central, astfel ca la controlul efectuat reprezentantii societatii n-au putut prezenta toate documentele ci doar un aviz in baza caruia s-a efectuat ultimul transfer de marfa.
In zilele urmatoare, directorul punctului de lucru s-a prezentat la seful garzii financiare cu o serie de documente de provenienta a marfurilor. Nu a inaintat plangere prealabila ci doar a prezentat documentele fata in fata. Desi i s-a spus ca indisponibilizarea s-a facut ca urmare a unui ordin intern si ca in cel mai scurt timp se va rezolva, nu a mai primit nici pana astazi un raspuns oficial.
Avand in vedere ca termenul de 30 de zile s-a scurs fara sa se solicite oficial revocarea actului emis, mai putem cere asta in conditiile art. 7 alin (7) din L. 554 / 2004 ?
Care ar fi modalitatea prin care sa obtinem repunerea in circuitul comercial a marfurilor indisponibilizate ?
Hmmm. Eu cred ca o astfel de masura restrictiva de drepturi se poate dispune daca si numai daca se constata o contraventie sau o infractiune - ipoteze in care idisponibilizarea este fie o sanctiune complementara fie o masura asiguratorie. Fara sa existe o astfel de fapta contraventionala sau penala nu exista temei pentru ceea ce au dispus dansii.
De altfel din ceea ce ati relatat d-voastra banuiesc ca se asteptau sa nu existe documente de provenienta a marfii iar aceasta sa fie confiscata ca sanctiune complementara in urma aplicarii amenzii contraventionale.
In momentul in care au constatat insa ca exista doc de provenienta masura indisponibilizarii marfurilor si-a pierdut orice inteles.
Bun, acum sa vedem impreuna ce ar fi de facut. Situatia e noua si cu toate ca am avut destule cauze impotriva GF inca n-am mai intalnit o situatie asemanatoare.
1. Nota de constatare nu este act administrativ pentru ca prin ea nu se naste, nu se modifica si nu se stinge nici un raport juridic insa ...
2. Masura impusa prin nota de constatare are toate caracterele actului administrativ mai putin unul: dupa umila mea parere nu are nici o legatura cu executarea legii sau cu organizarea executarii acesteia.
3. Daca va aplicau o amenda era simplu: faceati contestatie la judecatorie in termen de 15 zile contestand amenda si sanctiunea complementara. Neexistand amenda cred ca ar fi bine sa faceti o plangere intemeiata pe art. 7 din Legea nr. 554/2004 iar daca nu revoca masura sa va adresati instantei de contencios cerand sa fie introdusi in cauza si functionarul GF care a dispus masura si cel care a refuzat sa o revoce.
Voi incerca sa fac plangere desi intre timp am primit facturile de achizitie si realizez ca ei contesta realitatea relatiei comerciale cu o alta societate comerciala si nu cu furnizorul nostru. E posibil ca problema sa fie la acea societate si sa nu se poata rezolva problema noastra pana nu se finalizeaza controlul efectuat asupra lor.
Ma astept insa, avand in vedere ca am iesit din termenul de 30 de zile, sa nu primesc nici un raspuns de la GF.
Si atunci problema va fi : ma indrept in contencios impotriva GF si cer anularea sau ma indrept impotriva furnizorului (si-mi stric relatia cu el) ??