avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de mostenitor

Ce se intampla in cazul in care intr-un act de mostenitor figureaza 2 persoane (mama si fiu pentru succesiunea sotului, respectiv a tatalui), dar din cauza neprezentarii fiului (nu a fost citat la succesiune, sau nu s-a prezentat) acesta din urma este declarat "strain de succesiune in temeiul art. 700 Cod civil", iar mama devine unic mostenitor? Dupa 14 ani moare si mama celui in cauza - unica mostenitoare. Fiul poate contesta actul de mostenire dupa decesul mamei (la mai bine de 14 ani de la infaptuirea actului)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: corinacarstoiu , utilizator 12:04, 4 Iunie 2008
Fiul a fost declarat a strain de mostenirea dupa tatal lui, nu si dupa mama.
El este mostenitor al mamei lui.
Fiul, alaturi de alti frati, daca exista, pot solicita acceptarea mostenirii dupa mama si iesirea din indiviziune, fie la un notar, fie pe cale judecatoreasca, unde pot incheia o tranzactie si costurile sa fie mult mai mici, fata de procedura notariala.
Acel act eliberat de notar cu 14 ani in urma nu mai poate fi contesta. De altfel, nici nu are rost sa fie contestat din moment ce fiul este mostenitorul mamei sale, care a fost unica mostenitoare a sotului ei...
Subscriu la ce a spus Veronica.
Ce ar fi de câştigat dacă s-ar anula în parte certificatul mamei de moştenitor şi s-ar constata că şi fiul era moştenitor al tatălui său, dacă după moartea mamei care a moştenit şi ce avea tatăl copilului, tot copilul va culege toată moştenirea părinţilor săi?
Ce rost are contestarea actului de mostenire dupa decesul mamei? Pentru că nu s-ar câştiga nimic faţă de situaţia de acum...când fiul moşteneşte averea succesorală lăsată şi de tatăl lui şi de mama lui...;)
Pai tocmai asta este problema... Mama mea a fost sora celui care doreste sa conteste acel act. A decedat cand eu aveam 3 ani. La 5 ani dupa moartea mamei, a decedat si bunicul. In momentul in care bunica mea a fost declarata mostenitoare a bunicului, primind cota de 1/1, fiul ei (si unchiul meu, implicit) a fost declarat strain de acea succesiune conform articolului pe care l-am amintit. El mizeaza acum pe faptul ca la data incheierii succesiunii dupa bunicul numele lui apare pe actul de mostenire (chiar si doar amintit), iar al meu nu. Vrea sa conteste acel act, sa primeasca 1/2 el, 1/2 bunica mea, iar apoi sa deschida succesiunea dupa bunica iar eu sa am dreptul la 1/4 din masa succesorala, iar iar el la 3/4. Poate intr-adevar sa faca acest lucru? Dar altceva similar care sa ma faca sa pierd drepturile ce mi se cuvin? Eu nu mai am alti frati cu care sa impart ceea ce imi revine de pe urma mamei, iar nici unchiul nu are mostenitori. Imi cere sa declar ca renunt la mostenire in favoarea sa, urmand ca dupa moartea lui sa mostenesc tot. Incredere nu am in el ca sa fac acest pas. Ce-i de facut?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune alinoana alinoana Buna ziua, Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si ... (vezi toată discuția)
Mostenire cu bucluc radu.gurita radu.gurita Stau cu familia intr-o casa mostenita de la mama,care la randul ei a mostenit-o de la parinti. Mama mea a decedat in 1993, avand act de succesiune dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)