avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Un prieten a girat ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Un prieten a girat ...

Nu sunt in cauza ( si nici nu mi-as dori ) insa un prieten la care tin este, si as vrea sa-l ajut. A girat ceva vreme in urma un colaborator cu situatie buna ( asa stia el ) un imprumut de 3500 eu de la o banca . Acum este nevoit sa plateasca el in locul respectivului ( ceea ce nu mi se pare deloc corect, dar nu conteaza ). Individul si-a trecut firma pe care o detinea pe numele fetei, practic nu are nici un venit, are totusi o casa proprietate, dar si alte credite mult mai mari neonorate ( de care nu avea cunostinta amicul meu ) si este in litigiu si executare cu sume cu mult mai mari decat valoreaza aceasta. Insa mai are parte dintr-o casa pe numele sotiei plus in teren intravilan intr-o zona rezidentiala ( valoros cu alte cuvinte ) in ... oras .
Amicului meu i-i trage mai nou 1/3 din salariu, dar suma plus penalitatile pe care le are de achitat catre banca au ajuns la 5000 eu in conditiile in care i s-au tras deja vreo 1400 eu ( 6000 ron ) si in conditiile in care banca nu la anuntat timp de vreo doi ani ca giratul nu-si achita ratele ( timp in care s-au acumulat penalitatile ). In plus, in contractul incheiat de catre banca sunt doi giranti, pe langa amicul ameu fiind si sotia giratului ( angajata administratoare in afacerea familiei de catre fica !!! ), dar care nu a semnat contractul de imprumut cu toate ca in actele originale emise de catre banca apare trecuta cu numele ( nu e viciu de procedura din partea bancii - ?! - fiind si suma relativ mare, nefiind suficient un girant, in plus daca a fost nominal inclusa in acte, nu ar fi fost obligata banca sa urmareasca ca aceasta sa semneze un act pentru care a convenit sa ia parte ? ) ... Nu stiu nimic despre vreo clauza referitoare la beneficiul discutiunii si diviziunii, dar o sa ma interesez ( daca are contractul, o sa i-l cer sa-l citesc, daca este nevoie, il postez daca o sa mi-o cereti, fara detalii " inutile " bineinteles. Se pare ca sub umbrela permisiva a legislatiei romanesti in domeniu, prolifereaza o clasa de " lipitori " de conjunctura, de oportunisti de ocazie, si cu ajutorul dvs si al justitiei ar trebui sa se intrerupa sirul inselatilor care nu-si gasesc dreptatea datorita unei legislatii defectuoase in domeniu, si datorita aviditatii bancilor, care mai presus de corectitudine, prefera sa-si rotunjeasca veniturile din astfel de " actiuni " imorale ... si e vorba de una din cele mai serioase banci ... Acestea ar trebui sa i-si asume singure riscul si responsabilitatea acordarii unui credit, in conditiile in care incaseaza comisioane de risc si platesc greu comisari de credit si armate de specialisti, prinzand prin astfel de actiuni dea dreptul imorale nevinovati in mrejele lor. Dupa mintea mea ( si nu numai ) as scoate in afara legii acordarea de credite pe baza garanite de giranti - a se citi inselati - , sa i-si asume banca responsabilitatea acordarii unui credit, ea fiind direct interesata in acordarea si recuperarea acestuia , nu ? ( ... )
Voi reveni cu detalii si cu lamuriri daca este cazul. Oricum, va multumesc anticipat pentru raspuns, oricare ar fi acesta !
Cel mai recent răspuns: Gabryell10 , utilizator 18:01, 12 Aprilie 2011
"sa isi asume banca responsabilitatea acordarii unui credit , EA ESTE DIRECT INTERESATA IN ACORDAREA SI RECUPERAREA ACESTUIA, nu?"

raspunsul este NU, cine s-a adresat bancii?
ea doar a ofertat,
imi pare rau pentru prietenul dumneavoastra, insa la data semnarii prietenul dvs a avut un interes, altfel......, nu si-ar fi dat consimtamantul.

Cu tot respectul, asteptam un raspus avizat si oportun vizavi de aceasta situatie, bazat pe experiente anterioare in procese de acest gen. Nu este relevant interesul pe care la avut prietenul meu la vremea respectiva, dar chiar daca este peste puterea dumneavoastra de intelegere, aflati ca nu, singurul motiv sau interes daca vreti a fost sa i-si ajute prietenul ( l-a vremea respectiva ), acesta fiind conditionat in obtinerea creditului de aducerea unui girant .
Intrebarea mea a fost legata in special de prezenta in actele redactate de catre banca pe prima pozitie la giranti a sotiei imprumutatului, dar care ulterior nu le semneaza. Intrebarea mea era daca nu se poate dovedi intentia de inselaciune prin faptul ca pentru a-l determina sa gireze, i s-a spus ca este a doua persoana a carei venituri vor fi luate in calcule intr-o atare situatie ... De asemenea, un act care nu este semnat de catre toate partile implicate si inscrise in el este perfect legal din punct de vedere juridic ? De asemenea este corect ca timp de doi ani banca sa nu instiinteze girantul ca cel girat nu i-si achita ratele, perioada in care s-au acumulat penalitati pe care trebuie sa le achite tot girantul ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am girat si acum am probleme pukla pukla Acum aprox 2 ani am girat un coleg de servici. El nu mai lucreaza la noi si are o situatie financiara foarte proasta. Oricum... in ultima perioata (poate chiar ... (vezi toată discuția)
Ce dezavantaje as avea? cris2279 cris2279 Buna ziua, O buna prietena de a mea mi-a cerut sa ii fiu girant la un credit pe care vrea sa il obtina. As putea fi afectata pe viitor la un credit pentru ... (vezi toată discuția)
Problema contract imprumut - girant cosmin8917 cosmin8917 Buna seara, In anul 2007 am girat un coleg coleg pt un contract de imprumut de la CAR. in anexa la contract privind girantul sunt doua clauze, respectiv ca ... (vezi toată discuția)