avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele de cost si reducerea cheltuielilor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele de cost si reducerea cheltuielilor asociatiilor de proprietari

Am avut "neinspiratia" sa fac o statistica a cheltuielilor prilejuite de instalarea si exploatarea repartitoarelor de costuri.
Datele pt o asociatie de proprietari dintr-un imobil p+8, cu o singura scara se prezinta astfel:
- cheltuieli montaj = 20.000 lei platiti in rate
- cheltuieli citire/repartizare = 28.000 lei pe durata contractului de 10 ani.
Daca s-ar fi executat si lucrarile de echilibrare a instalatiei de incalzire, cred ca sumele ar fi si mai descurajante.
Cei peste 48.000 de lei reprezinta cheltuielile de incalzire pentru doua ierni si o luna "de varf".

Cheltuielile de repartizare aferente unei ierni reprezinta aproximativ cheltuielile cu incalzirea aferente unei luni cu consum mediu mediu.

Avand in vedere cele expuse, va rog sa verificati datele contabile ale asociatiei din care faceti parte si va astept sa ne impartasiti concluziile...

In opinia mea, instalarea si explotarea repartitoarelor constituie o afacere doar pentru firmele cu acest obiect de activitate si un bine venit loc de munca pentru cei care se ocupa cu citirea datelor...

Va rog sa nu postati in acest topic citate din acte normative...
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
eliasav, utilizator
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 14:02, 21 Martie 2011
Aceasta statistica a dv. nu are relevanta pentru traiul locatarilor.

Afacerea cu montarea si calculul repartitoarelor este o afacere ca oricare alta, tot asa cum un magazin de paine vinde paine.
Ca proprietarii achita firmei suma de 20.000 lei pentru montarea repartitoarelor nu inseamna nimic. Proprietarul isi achita costul repartitoarelor si montarea lor, tot asa cum achita un aparat de aer conditionat si montarea lui. Ati putea sa ne spuneti tot atat de bine cat se plateste intr-un bloc unei firme care montaza aer conditionat.
Ei si? Ce ma priveste pe mine, un simplu om, cat percepe o firma ca sa monteze ceva undeva? Care e relevanta pentru traiul meu? Ce ma intereseaza pe mine "capra vecinului" cand eu trebuie sa am grija de capra mea?
Daca ati privi economic si nu numai din curtea vecina cum ii creste "capra" firmei cu pricina, ati scadea din aceste sume costul repartitoarelor pe care le cumpara de undeva, costul fortei de munca care monteaza repartitoarele, taxele si impozitele pe care le plateste la stat si abia apoi sa ne spuneti ce profit ii ramane firmei.

In alta ordine de idei costul cu calcul caldurii este, la fel, o afacere ca oricare alta, asa cum te duci la "Nufarul" sa-ti cureti hainele si pentru care prestatie platesti. Nimeni nu-ti lucreaza pe gratis. Ideea e ca daca vrei sa platesti pretul il platesti, daca nu, te duci la alta curatatorie sau daca nu-ti convine nicaieri pretul iti cureti singur haina.
Asa si cu repartitoare, atunci cand li s-a propus proprietarilor sistemul puteau sa spuna ca nu le convine sa plateasca 100 lei / repartitor de pus pe calorifer si/sau ca nu le convine sa plateasca comisionul de calcul. Care au acceptat, au acceptat, asociatia a semnat un contract pentru un serviciu pe 10 ani, dar acest lucru il stia din perioada negocierilor, deci nimeni nu le-a bagat oamenilor pe gat repartitoarele cu sila.
O sa mi se contraargumenteze ca au fost amenintati cu amenda daca nu se contorizeaza. Pai era la mintea cocosului ca nu se putea amenda o asociatie care nu intrunea procentul de 80% de proprietari care sa doreasca contorizarea, cum de altfel au ramas atatea necontorizate.

Nu aceasta este problema cu repartitoarele, cat castiga firmele. Firmele castiga asa cum altele castiga in alte domenii. Este economie de piata si daca vrem cumparam, daca nu, nu cumparam.

Problema e ce se intampla cu aceste repartitoare si cu buzunarul nostru dupa ce au fost montate. Aceasta este problema pe care trebuie sa o aiba in vedere asociatiile, iar proprietarii care se simt jefuiti trebuie sa ceara sa li se explice cum se face calculul. Oamenii trebuie sa inteleaga ce li se intampla personal, nu cum castiga o firma sau alta.
Sunt de aceeasi parere cu @elga50. Sigur, discutia sau ma rog, ideea acestui post vine dupa alte si alte discutii despre cat de inspirati/neinspirati am fost cand am imbratisat aceasta idee privind folosirea acestei metode de repartizare a costurilor cu caldura in locuinte.
Am mai spus si repet, ideea in sine este excelenta atat timp cat vrem sa traim civilizat si sa achitam doar costurile noastre, nu si pe ale altora - insa romanul a inteles ca daca si-a montat repartitoare in casa, gata, a rezolvat problema caldurii si ca de-acum inainte tre' sa plateasca foarte putin, eventual mai nimic...
Pe de alta parte, personal nu am nimic cu firmele care dezvolta aceasta afacere care asa cum se afirma mai sus, este o afacere ca toate altele. Chiar am cunoscut oameni deosebiti la cele doua firme cu care asociatia noastra are relatii de colaborare.
Acum trebuie sa-i dau dreptate si lui @eliasav care pur si simplu pune in discutie posibilitatea efectuarii unor calcule economice, gen "ce-ar fi daca" si atata tot. Ca putem discuta cate si mai cate, adica in variante, este f. adevarat si acest lucru.
subiectul este: repartitoarele de cost si reducerea cheltuielilor asociatiilor de propritari.

Atunci cand s-au instalat acele repartitoare cu firma oamenii visau ca vor plati mai putina caldura, daca se desprind de acel pausal , deoarece vor mai inchide robinetul atunci cand mai pleaca de acasa, vor ,,inchide'' caldura in unele camere pe care nu le folosesc etc., asa intelegeau ei notiunea de economie pacaliti fiind de reclama firmelor de repartitoare ca economia este de 30% garantat pe langa 50% economie realizata prin anveloparea apartamentului.

Costurile instalarii acestor repartitoare si a tarifelor pentru citire si calcul au fost acceptate de fiecare si s-au semnat chiar si contracte.Dupa exloatare au constatat ca daca nu tin inchise aceste repartitoare ii usuca la plata modul de repartizare a costurilor din condominiu.

Eu constat ca inchiderea repartitoarelor a devenit sport national pe langa renuntarea la incalzirea spatiilor comune datorita incrancenarii cu cei cu centrale proprii.Si uite economia s-a realizat.:stunned:
:offtopic:
Multumesc tuturor comentatorilor pentru interesul fata de Repartitoarele de cost si reducerea cheltuielilor asociatiilor de proprietari.
De asemenea reiterez rugamintea ca raspunsurile sa fie argumentate cu date statistice.
discutiile cu privire la oportunitatea si necesitatea utilizarii repartitoarelor de costuri nu fac obiectul acestui topic.
:oops:
Orice afacere se bazeaza pe incheiere unui contract (eu cred ca peste 90% din asociatii au semnat contracte preformulate de prestator, fara negocierea clauzelor) care prin nastere este cu titlu oneros... adica fiecare parte urmareste sa obtina un avantaj in schimbul obligatiilor pe care si le asuma...
Comisionul de calcul caldura nu poate fi egal cu suma platita pe incalzirea condominiului, asa cum ati subliniat in primul mesaj din deschiderea topicului, nici in lunile octombrie sau aprilie, luni in care consumul de caldura este substantial mai mic.
Cu toate acestea, in blocul unde locuiesc, am propus si s-a adoptat asemenea decizie ca in aceste doua luni de extremitati ale sezonului de caldura sa calculam la pausal si sa regularizam in luna imediat urmatoare cu consum mare (noiembrie), platind 1 comision la 3 luni din an, aprilie-octombrie-noiembrie, pentru un singur calcul.
La asociatia unde sunt administrator nu au fost de acord cu calculul la pausal si platesc comision in fiecare luna, acesta reprezentand in lunile octombrie, aprilie 20-25% din valoarea caldurii. In restul lunilor "pline" acest comision reprezinta in jur de 7-8%.

Asociatia nu avea ce negocia la conditiile contractului, decat pretul comisionului pe repartitor si durata contractului, ambele de nenegociat din punctul de vedere al oricarei firme, intrucat acestea erau aceleasi la toate firmele. Noi am avut 3 oferte absolut identice. A fost aleasa firma care era mai apropiata ca locatie de blocul nostru. Nu am avut ce negocia.

Interventie moderator
Va rog sa recititi Regulamentul de postare in forum, in special punctul 2.10.

In forum fiecare scrie ce vrea, daca o face in limitele bunului simt, iar ordinea o face moderatorul asa cum crede de cuviinta, nu initiatorul topicului care poate ignora raspunsurile ce nu-i sunt pe plac.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Citire repartitoare Roger25 Roger25 Buna ziua, Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract repartitoare sarah1985 sarah1985 Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)