Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat notificarile de reziliere si am rugat agentul economic sa le inregistreze. Am primit un raspuns foarte ciudat si anume ca Asociatia de Proprietari a incheiat un contract colectiv cu agentul economic pe o perioada mai mare si astfel, nu putem renunta la repartitoare fara acordul asociatiei de proprietari. Mai mult, sustin ca acele contracte individuale initiale nu sunt legale fiind greseala lor ca le-au incheiat. Cu toate acestea, am insistat sa imi inregistreze notificare de reziliere. Va rog sa ma ajutati cu acel contract colectiv. Puteti sa imi raspundeti in ce masura acel contract este legal atat timp cat nu s-a discutat despre incheierea lui in nicio Adunare Generala si totodata, exista in paralel contracte individuale (noi platind pentru acele repartitoare). Ce pot face pe mai departe pt. a ma asigura ca agentul economic nu se amesteca in calculul energiei termice? Multumesc anticipat.
Probabil faceti parte dintr-o asociatie cu mai multe scari.
Dv. personal si fiecare proprietar posesor de repartitoare ati facut un contract pentru repartitoare si costul calculului aferent.
Asociatia, in ansamblul ei, are contract de prestari servicii cu aceasta firma. Deci contractul este facut pentru toate scarile, asa ca nu poate fi reziliat de o persoana sau chiar mai multe in baza acelui contract de achizitie a repartitoarelor.
Daca la nivel de scara v-ati hotarat sa renuntati la calculul cu repartitoare, atunci faceti o cerere scrisa catre conducerea asociatiei dv. ca in sezonul urmator scara dv. sa iasa din acest calcul si sa vi se calculeze in sistem pausal.
Lucrul e posibil deoarece, presupun, aveti contor de bransament separat, iar factura de la furnizor vine separat pentru fiecare bransament in parte.
Conducerea asociatiei nu trebuie sa faca nimic, nici sa rezilieze ceva, ci pur si simplu in sezonul urmator nu mai da la calcul indecsii pentru scara dv., urmand sa va calculeze caldura in sistem pausal, fara ca dv. sa mai platiti vreun comision pentru vreun calcul.
Problema s-ar fi complicat daca o parte dintre proprietarii scarii dv. ar fi vrut cu repartitoare si o parte fara repartitoare, pentru ca pe un bransament nu e posibil sa se faca calculul decat dupa un singur sistem si atunci una din parti ar fi trebuit sa cedeze in favoarea celeilalte.
In afara de asta va sugerez ca, desi vi se va calcula in sistem pausal, sa lasati repartitoarele pe calorifere pentru situatia ca la sfarsitul sezonului sa va razganditi si sa reveniti la calculul cu repartitoare. Astfel veti evita complicatiile. Daca veti constata ca este convenabil fara repartitoare, atunci de la anu' le puteti da jos de pe calorifere, daca va incurca.
Dificil de raspuns din afara asociatiei. Ati fi majoritatea, dar asta este foarte discutabil deoarece o majoritate are putere de decizie in materie de proprietate comuna, pe cand aici e vorba de un calcul individual, iar, asa cum v-am spus, pe un bransament se face un singur sistem de calcul.
Legea e mai transanta si anume ca cel care nu vrea in sistem contorizat va fi considerat necontorizat si va intra in calculul cu repartitoare ca atare.
Trebuie sa va sfatuiti si cu conducerea asociatiei si sa le propuneti celor 7 o incercare de un sezon fara repartitoare.
In cazul dvs 70% din proprietari nu vor repartitoare, situatie in care sistemul de repartizare nu poate functiona. De aceea se prevede un procent minim de 80 % din apartamente din total pentru montarea repartitoarelor. In nici o tara din Europa nu exista asemenea situatii, in care sa poata functiona sistemul cu 30% din apartamente.
Inteleg. Insa cei de la ISTA sustin ca e nevoie sa renunte 100% la ele. Ca daca exista oameni care raman cu repartitoare sunt obligati sa le calculeze consumul, iar noua sa ne calculeze tot ei, la pausal. Ori eu tocmai asta nu vreau: sa imi calculeze firma...In plus invoca un Ordin ANRSC din 2010.