Am avut "neinspiratia" sa fac o statistica a cheltuielilor prilejuite de instalarea si exploatarea repartitoarelor de costuri.
Datele pt o asociatie de proprietari dintr-un imobil p+8, cu o singura scara se prezinta astfel: - cheltuieli montaj = 20.000 lei platiti in rate - cheltuieli citire/repartizare = 28.000 lei pe durata contractului de 10 ani.
Daca s-ar fi executat si lucrarile de echilibrare a instalatiei de incalzire, cred ca sumele ar fi si mai descurajante. Cei peste 48.000 de lei reprezinta cheltuielile de incalzire pentru doua ierni si o luna "de varf".
Cheltuielile de repartizare aferente unei ierni reprezinta aproximativ cheltuielile cu incalzirea aferente unei luni cu consum mediu mediu.
Avand in vedere cele expuse, va rog sa verificati datele contabile ale asociatiei din care faceti parte si va astept sa ne impartasiti concluziile...
In opinia mea, instalarea si explotarea repartitoarelor constituie o afacere doar pentru firmele cu acest obiect de activitate si un bine venit loc de munca pentru cei care se ocupa cu citirea datelor...
Va rog sa nu postati in acest topic citate din acte normative...
Sa stiti ca la matematica ma pricep si am vazut diferentele, insa nu sunt specialist in domeniu sa pot explica metodologia care sta la baza stabilirii delta t. Eu doar v-am raspuns la intrebarea daca exista diferente de clima.
Eu cred ca delta t este valoarea minima admisa a temperaturii spatiilor interioare dintr-un condominiu.Acolo in Germania nu se admite o temperatura mai mica de 15 gr.C in interiorul condominiului pentru ca zic ei ca se deterioreaza cladirea.Acestia folosesc robineti termostatati care daca in interior nu este atinsa temperatura de 15 gr. C nu lucreaza adica nu inchid.In Romania robinetii termostatati se deschid in jur de 6 gr. C temperatura interioara(robinetii pusi pe *).
Nu stiu daca aplicatia si metoda de calcul mai este corecta in ambele cazuri, dar acei guru de la ANRSC spun ca da.:(
:offtopic:
Adica luam din Germania echipamente, soft aferent, know-how, iar cind vine vorba de implementare, romanul nostru e mai destept decat neamtul....
La fel ca in bancul cu muncitorul roman si cel german:
ce scula se foloseste pt insurubarea/desurubarea unui surub de 14 fara a avea o cheie de 14?
Muncitorul german nu face nimic, pentru ca el a fost invatat sa respecte procedura.
Romanul nostru ia patentul...
Si ne mai miram ca ne furam singuri presul de sub picioare...
Citire repartitoare
Roger25
Buna ziua,
Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)