Am avut "neinspiratia" sa fac o statistica a cheltuielilor prilejuite de instalarea si exploatarea repartitoarelor de costuri.
Datele pt o asociatie de proprietari dintr-un imobil p+8, cu o singura scara se prezinta astfel: - cheltuieli montaj = 20.000 lei platiti in rate - cheltuieli citire/repartizare = 28.000 lei pe durata contractului de 10 ani.
Daca s-ar fi executat si lucrarile de echilibrare a instalatiei de incalzire, cred ca sumele ar fi si mai descurajante. Cei peste 48.000 de lei reprezinta cheltuielile de incalzire pentru doua ierni si o luna "de varf".
Cheltuielile de repartizare aferente unei ierni reprezinta aproximativ cheltuielile cu incalzirea aferente unei luni cu consum mediu mediu.
Avand in vedere cele expuse, va rog sa verificati datele contabile ale asociatiei din care faceti parte si va astept sa ne impartasiti concluziile...
In opinia mea, instalarea si explotarea repartitoarelor constituie o afacere doar pentru firmele cu acest obiect de activitate si un bine venit loc de munca pentru cei care se ocupa cu citirea datelor...
Va rog sa nu postati in acest topic citate din acte normative...
:offtopic:
Am citit cu atentie primul mesaj din topic si nu am gasit nici o referire la comision...
In schimb am afirmat:
"Cheltuielile de repartizare aferente unei ierni reprezinta aproximativ cheltuielile cu incalzirea aferente unei luni cu consum mediu mediu."
concret platim aproximativ 3200 lei pentru serviciile prestate, ceea ce reprezinta aproximativ costul unei facturii emise de RADET (media facturilor emise pentru incalzire).
Daca acest comision este in valoare de 3200 lei, ne puteti spune cat este factura de caldura? Nu media, ci cat este facturata caldura in luna decembrie sau ianuarie (comisionul este o suma fixa deoarece este calculata ca o suma fixa/calorifer si numarul caloriferelor nu se schimba dramatic de la o luna la alta).
Comisionul acesta este foarte mare, ceea ce presupune ca faceti parte dintr- o asociatie foarte mare. Si la o asociatie foarte mare caldura, lunar, nu poate fi 3200 lei.
Ca sa putem face o comparatie eficienta eu va spun ca la o asociatie formata dintr-o scara cu 36 apartamente (3 deconectate, cu CT) comisionul de calcul este de 354 lei, aproape de 10 ori mai mic decat la dv., iar caldura pe luna februarie este putin sub 4400 lei.
Daca comisionul dv. este mai mare de cca 10 ori decat la asociatia pe care v-am dat-o de exemplu, atunci si costul caldurii trebuie sa fie cam tot de atatea ori mai mare, adica in jur de 40.000 lei, asa cu aproximatie....
Astept si eu date statistice...... !
Contravaloarea serviciilor prestate de firma pe un sezon de incalzire(6 citiri) este de 3200 lei
Contravaloarea incalzirii pe un sezon (aproximativ 6 luni) = 22.000 lei (inclusiv TVA)
Media lunara ~ 3600 lei
Valoarea serviciilor de repartizare reprezinta aproximativ 15% peste valoarea cheltuielilor de incalzire.
Ceea ce nu prea reprezinta o economie....
Daca conducerea asociatiei ar avea in vedere o eficientizare a acestei cheltuieli s-ar putea face mai mult si s-ar putea ajunge chiar si la 10%.
Daca exista interes!
Nu uitati insa ca Gcal se va scumpi in timp ce comisionul va ramane fix. Este unul din avantajele contractului semnat pe o perioada de 10 ani.
Citire repartitoare
Roger25
Buna ziua,
Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)