avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele de cost si reducerea cheltuielilor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele de cost si reducerea cheltuielilor asociatiilor de proprietari

Am avut "neinspiratia" sa fac o statistica a cheltuielilor prilejuite de instalarea si exploatarea repartitoarelor de costuri.
Datele pt o asociatie de proprietari dintr-un imobil p+8, cu o singura scara se prezinta astfel:
- cheltuieli montaj = 20.000 lei platiti in rate
- cheltuieli citire/repartizare = 28.000 lei pe durata contractului de 10 ani.
Daca s-ar fi executat si lucrarile de echilibrare a instalatiei de incalzire, cred ca sumele ar fi si mai descurajante.
Cei peste 48.000 de lei reprezinta cheltuielile de incalzire pentru doua ierni si o luna "de varf".

Cheltuielile de repartizare aferente unei ierni reprezinta aproximativ cheltuielile cu incalzirea aferente unei luni cu consum mediu mediu.

Avand in vedere cele expuse, va rog sa verificati datele contabile ale asociatiei din care faceti parte si va astept sa ne impartasiti concluziile...

In opinia mea, instalarea si explotarea repartitoarelor constituie o afacere doar pentru firmele cu acest obiect de activitate si un bine venit loc de munca pentru cei care se ocupa cu citirea datelor...

Va rog sa nu postati in acest topic citate din acte normative...
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
eliasav, utilizator
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 14:02, 21 Martie 2011
Ceea ce este valabil pt asociatia dvs. nu este valabil si pt celelalte asociatii intrucat:
- vorbim de orase diferite
- firme prestatoare de servicii diferite
- perceptii diferite asupra realitatii .

Din punctul meu de vedere problema vine de la ANRSC care in mod evident si-a depasit atributiunile - dar despre acest aspect al problemei probabil voi deschide un alt topic.

Si totusi exista o solutie, perfect legala:

- doua citiri pe an (la 3 luni) sau chiar una singura (la final de sezon) si aceasta situatie chiar ar reduce costurile asociatiei, iar firma s-ar putea sa chitaie (mai mult ca sigur).
:offtopic:
Ce ma surprinde este faptul ca nimeni nu vine cu solutii concrete la reducerea costurilor asociatiilor de proprietari la vamuirea organizata a asociatiilor prin sistemul repartizarii costurilor sub obladuirea ...

Si cine va opreste sa aplicati solutia perfect legala?

ANRSC-ul isi depaseste atributiile, in legatura cu ce?
ANRSC = Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunitare.

Atributiile ANRSC sunt stabilite prin legea 51/2006 Legea serviciilor comunitare de utilitati publice.

Eu am venit cu solutii reale si legale (asa cum afirmati si dv.) si admise de firma, dar dv. ziceti ca nu vi se potrivesc, ca sunteti in alt oras si ca lucrati cu alta firma....

Ce e acceptabil national, de ce sa nu fie acceptabil si in orasul dv. si la firma cu care lucrati dv. daca amandoua (presupunand ca ar fi doua firme diferite) sunt autorizate de aceeasi autoritate nationala?

Chiar as vrea sa stiu de ce nu se potriveste asociatiei dv.(?)
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
elga50, moderator
asa cum precizam din datele culese pe o perioada de 3 ani:
- cheltuieli pe sezon cu repartizarea > 3200 lei
- cheltuieli pe sezon cu incalzirea ~ 22.000 lei
- citiri/repartizari pe sezon efectuate de firma = 6
- numar liste cu incalzire inclusa = 6

Din datele furnizate de dvs.
- cheltuieli repartizare = 1550 lei
- nr repartizari = 5
Nu ati precizat valoarea incalzirii unui sezon.
In acest caz ce putem compara???

Dumneavoastra mi-ati propus o reducere "substantiala" de aproximativ 200 lei pe sezon.
E o reducere, dar consider ca efortul financiar este mult prea mare pentru asociatie, in conditiile in care "baietii destepti" plateau doar acest comision...
ANRSC isi depaseste atributiunile
- in primul rand ar trebui sa vedeti scopul pentru care a fost infiintata aceasta autoritate, apoi spiritul legii mentionate de dvs. si apoi putem discuta despre legalitate (sa nu uitam ca si dvs. sustineti ca ceea ce nu este interzis prin lege este admis - aici fac referire la comisionul incasat de administrator...)
Germania - "delta t" (daca stiti ce este) = 15 grade celsius
Romania - "delta t" = 6 grade celsius

Cand se face reclama sistemului de repartitoare afirmam:
- sistemul se aplica in Occident de n ani fara probleme
- repartitoarele sunt produse in Germania - o tara cu renume
- se utilizeaza o aplicatie germana pt repartizarea costurilor.

Si, intentionat se omite un amanunt: valoarea delta t

Pai daca tot am importat aparate, aplicatie, de ce nu aplicam si delta t la fel ca la mama lui? Adica in tara noastra clima este mai blanda ca in Germania????
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
eliasav, utilizator
eliasav a scris:

Adica in tara noastra clima este mai blanda ca in Germania????

Dar de ce va minunati asa? Raspunsul la intrebarea dvs. este DA.
Temperatura medie a luni ianuarie in România este de -3 grade, in timp ce în Germania este de -6. Pe timp de vara, media lui iulie este de 23-25 grade in Romania si de 16-19 grade in Germania.

Apoi, sistemul conceput este menit sa reduca foarte mult costurile, iar cei care il comercializeaza au in spate un feedback important. Ca noi, romanii, folosim totul aiurea e cu totul altceva si ajungem la acea vorba: avem o tara frumoasa, pacat ca e locuita de romani.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
Armenteros, utilizator
intre -3 si -6 grade e o diferenta de 3 grade.

intre 6 si 15 grade e o diferenta de 9 grade, adica de 3 ori mai mult.

Temperatura pe timp de vara nu e relevanta.

Alte discuții în legătură

Citire repartitoare Roger25 Roger25 Buna ziua, Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract repartitoare sarah1985 sarah1985 Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)