avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele de cost si reducerea cheltuielilor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele de cost si reducerea cheltuielilor asociatiilor de proprietari

Am avut "neinspiratia" sa fac o statistica a cheltuielilor prilejuite de instalarea si exploatarea repartitoarelor de costuri.
Datele pt o asociatie de proprietari dintr-un imobil p+8, cu o singura scara se prezinta astfel:
- cheltuieli montaj = 20.000 lei platiti in rate
- cheltuieli citire/repartizare = 28.000 lei pe durata contractului de 10 ani.
Daca s-ar fi executat si lucrarile de echilibrare a instalatiei de incalzire, cred ca sumele ar fi si mai descurajante.
Cei peste 48.000 de lei reprezinta cheltuielile de incalzire pentru doua ierni si o luna "de varf".

Cheltuielile de repartizare aferente unei ierni reprezinta aproximativ cheltuielile cu incalzirea aferente unei luni cu consum mediu mediu.

Avand in vedere cele expuse, va rog sa verificati datele contabile ale asociatiei din care faceti parte si va astept sa ne impartasiti concluziile...

In opinia mea, instalarea si explotarea repartitoarelor constituie o afacere doar pentru firmele cu acest obiect de activitate si un bine venit loc de munca pentru cei care se ocupa cu citirea datelor...

Va rog sa nu postati in acest topic citate din acte normative...
Ultima modificare: Marți, 15 Martie 2011
eliasav, utilizator
Cel mai recent răspuns: eliasav , utilizator 14:02, 21 Martie 2011
Am scris chiar in acest topic, dar probabil n-ati observat. Iata fragmentul din mesajul meu:
................in blocul unde locuiesc, am propus si s-a adoptat asemenea decizie ca in aceste doua luni de extremitati ale sezonului de caldura [aprilie si octombrie]sa calculam la pausal si sa regularizam in luna imediat urmatoare cu consum mare (noiembrie), platind 1 comision la 3 luni din an, aprilie-octombrie-noiembrie, pentru un singur calcul.

Hai sa o luam metodic:

Eu am afirmat ca se platesc 6 repartizari pe sezon:
- octombrie+noiembrie
- decembrie
- ianuarie
-februarie
-martie
-aprilie

Presupunand ca am renunta la luna martie, se aplica un alt tarif (cel pentru citire la 2 luni)
Iar in acest an martie nu este chiar o luna grea.
reducerea unei citiri nu reduce costul anual cu 5% ci undeva intre 1-2%.

Ponderea de 15% va scadea pe masura ce vor creste cheltuielile cui incalzirea.
Daca faceti un singur calcul pentru aprilie+octombrie+noiembrie, platiti o singura data valoarea comisionului care este o suma fixa.

Dau un exemplu teoretic.
Daca presupunem ca in aprilie aveti caldura de 2000 lei si comisionul de 300 lei, in octombrie caldura de 2600 lei si comision 310 (euro variaza), in noiembrie caldura de 4500 si comisionul de 305 lei, in total pentru aceste 3 luni veti avea caldura de 9100 lei si comision de 915 lei.
Daca insa faceti o singura citire, anume la sfarsitul lui noiembrie veti avea acelasi 9100 lei, dar un comision de numai 305 lei.

La urma-urmei puteti face chiar mai putine citiri, poate chiar una singura pe an, in luna cand se reseteaza repartitoarele, dar asta presupune ca majoritatea proprietarilor sa inteleaga ratiunea pentru care se face acest lucru si sa-si asume surprizele rezultate dintr-un consum mare si o plata medie la pausal in timpul anului, dar o plata surprinzatoare la regularizare.

Partea rea a lucrurilor e ca foarte putini sunt dispusi sa inteleaga!
tariful cf contractului are o valoare pt citirea/repartizarea lunara, o alta valoare la citirea/repartizarea la 2 luni si alta valoare pt citirea la 3 luni si o alta valoare pt o singura citire pe sezon.

Nu poti sa faci regularizari la nesfarsit daca ai persoane care beneficiaza de ajutor de incalzire.

Si ca totul sa aiba o alta dimensiune, daca in imobil ai 2-3 "fraieri" care folosesc la maximum incalzirea si restul de 30 de "baieti destepti" in cazul propus de dvs. risti sa ai alta problema mult mai grava decat cei 200 de lei care i-ai putea economisi.
Eu unul nu mi-as asuma un asemenea risc.
Ce i-as putea explica unuia cu o cota de 700 de lei in martie (cand baietii destepti oricum au calorifele inchise, iar RADETUL baga caldura la greu chiar daca afara e cald), iar prin pausal ar plati sa zicem 300 lei iar in aprilie ar trebui sa plateasca 1200 lei (???)...

Solutia dvs. e pt o tara ca Germania, dar noi traim in Romania... unde ANRSC a stabilt "delta t " la 6 grade Celsius (dupa ce initial a fost 0(zero) grade celsius), spre deosebire de Germania unde valoarea acestuia este 15 grade celsius...
Repet, la mine in asociatie se aplica o singura citire pentru aprilie + octombrie + noiembrie cu valoarea unui singur comision.
Firma la care suntem noi cu calculul nu percepe tarife diferentiate pe categorii de calcul (la o luna, la 2, la 3 etc), ci un singur tarif. Asa e scris in contract, in rest, noi ne gospodarim cum vrem....si asta o facem asa din 2008.

Alte discuții în legătură

Citire repartitoare Roger25 Roger25 Buna ziua, Am inteles de la administratorul de pe scara, ca fiecare apartament ar trebui sa dea 10 lei ca sa ni se citeasca repartitoarele, aceasta citire ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract repartitoare sarah1985 sarah1985 Am hotarat la nivel de scara sa renuntam la repartitoarele de incalzire. Avand in vedere ca avem contracte individuale semnate in anul 2005, am redactat ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)