avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drep de vizita urgent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drep de vizita urgent

am divortat anul trecut iar fostul meu sot a primit dr de vizita a 2 si a 4 duminica din luna cate 2 ore.acum a facut alta cerere prin care cere sa il vada in fiecare vineri de la 4 la 8 si a doua si a patra sambata si duminica din luna de la 4 la 8.In plus de asta cere ca in orele de vizita sa isi aduca si fetita pe care o are din alta casatorie .Baietelul meu are 1 an si 11 luni.
Mi se pare foarte mult cat a cerut dar in plus nu vreau sa isi aduca cealalta fiica la mine acasa.Ma poate obliga instanta sa accept asta?
Faceti intampinare si opuneti-va la aducerea de catre fostul sot si a altor persoane majore/minore in domiciliul dvs. daca nu doriti acest lucru! Nimeni nu va poate obliga la asa ceva!
Tot in cerere opuneti-va si la programul de vizitare fixat vinerea (probabil ca sa aiba el wk-urile libere!!!).
Puteti propune un alt program de vizitare sau puteti cere sa se respinga actiunea paratului ca neintemeiata.

Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
giulieta, utilizator
Prin legi se apara dreptul copilului de a interactiona si de a pastra legaturi si cu alte persoane decat parintii. Astfel, sunt hotarari care dau dreptul bunicilor de a-si vizita nepotii etc.

Din legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului: "Art. 14. - (1) Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament.
(2) Copilul are dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea, precum şi cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.
(3) Părinţii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relaţiile personale ale acestuia cu bunicii, fraţii şi surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, decât în cazurile în care instanţa decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.
Art. 15. - (1) În sensul prezentei legi, relaţiile personale se pot realiza prin:
a) întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) găzduirea copilului pe perioadă determinată de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit;
d) corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;
f) transmiterea de informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul."

Oricum, tatal ar putea cere copilul la domiciluil sau si, mai devreme sau mai tarziu, va si dori acets lucru. Cred ca este destul de intelegator sa vina inca la dv. acasa.
Este responsabil din partea lui sa isi aduca si celalalt copil, macar din cand in cand. Ar fi ciudat ca la 10 ani copilul dv. sa se intrebe de ce are o sora dar nu a vazut-o? Sau sa afle abia pe la 7 ani de acest fapt... :( Ar fi traumatizant pentru copil si consider ca e in interesul lui ca sa-si cunoasca familia.
Sunt convinsa ca veti trece peste ceea ce simtiti si veti incuraja aceste vizite.
Daca ele sunt nocive copilului, puteti sa ne aratati in ce mod si va vom indruma spre o argumentare corespunzatoare.

Cred ca argumentele aratate din lege pot fi combatute in situatia dv., insa asta va face avocatul, chestiunile fiind de o oarecare finete de intrepretare... desi nu cred sa fie in interesul micutului.
Un copil fericit va doresc!
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
singurul motiv pentru care el vrea sa isi aduca fiica e pentru ca actuala lui sotie nu il lasa sa vina singur la copil.Copilul e prea mic pentru a intelege cine este fetita si ce legatura are cu el si in plus de asta ar trebui sa stabileasca el pt inceput o relatie cu fiul sau si mai apoi cei din jurul lui.Mentionez ca in acest moment deoarece vine foarte rar copilul nu il cunoaste.

o sa fac intampinare.el nu il poate lua pt ca copilul are si probleme de sanatate care necesita tratament permanent dar nu stiu ce motive sa pun sa nu isi aduca fata

:offtopic: Nu redactati mesaje consecutive, editati mesajul anterior. Cititi regulamentul de postare in acest sens, punctul II, litera A, art. 1.3. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Nu vreau sa va contrazic, desi pe saituri de profil gasiti pareri ale unor specialisti care sunt pergfect in contra a ceea ce spuneti dv.

Dar... am sa va relatez un fapt dintr-o sedinta de judecata de acum vreo 2 saptamani de la Tribunalul Bucuresti.

Mama spune ca fostul ei sot, tatal copilului, nu-l poate lua la domiciliul sau pe minorul de vreo 3 ani, ca acesta nu il cunoaste, tatal nemaivazand minorul de cam 1 an si 5 luni. Tatal arata ca da, nu si-a vazut in ultimul timp copilul ca nu a fost lasat de mama, insa l-a crescut pana la 1 an si 7 luni... apoi pauza!
Mama sustine ca acel copil nu-si mai cunoaste tatal si ca se sperie in prezenta lui, deci nu e indicat.
Judecatoarea o intreaba pe mama daca ea stie pana la ce varsta aduna omul cele mai multe informatii si cel mai repede; cum mama nu stie ii spune ea: "1 an si sase luni. Deci, in timpul cat tatal a fost prezent in viata copilului sau, copilul a invatatat asta, caci atunci creierul uman e ca un burete, absoarbe tot cu o curiozitate inca neinteleasa de medici, in conditiile in care, in primele luni de viata, nici nu vede bine bebelusul... Deci nu se poate spune ca acel copil nu-si cunoaste tatal."

De aceea e bine ca bebelusul sa fie introdus in cada cu apa de la acteva saptamani, ca atunci invata sa inoate cel mai bine; de aceea invatam o limba sttraina cel mai usor odata cu invatarea primei limbi... Paradoxal!

Copiii, la varsta asta, nu cunosc frica rpea bine, asa incat sa se sperie e ceva rar; frica este un sentiment autoinvatat care apare mai tarziu, de aceea nu vad ce anume sa-i creeze copilului a stare de rau. Cu atat mai mult cu cat si dv. sunteti acolo.
Daca sotia lui e atat de neintelegatoare, el va intelege asta mai devreme sau mai tarziu; daca dv. sunteti la fel de neintelegatoare, atunci il veti forta sa ceara copilul la domiciliul lui si nu vad cat mai bine vi s-ar parea asta.
E bine ca un copil sa aiba, constant, prezente in viata lui persoanele care-i sunt familie, altfel ii va fi greu de acceptat cum mai "apare" cate una din cand in cand, una care ieri nu era...

Daca faceti intampinare, va recomand avocat, altfel va fi greu sa va folositi de jurisprudenta etc. pentru a va demonstra punctul de vedere.
Insa sa nu credeti ca judecatorii aia, care sunt specializati pe familiei, nu cunosc elemente de gandire ale copiilor, elemente psihosociale de interactionare a acestora...
In plus, nici dv. nu stiti cum sa argumentati, ceea ce arata ca vreti un lucru foarte tare, dar nu prea stiti de ce nici dv. insiva!
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
nicole28C a scris:

am divortat anul trecut iar fostul meu sot a primit dr de vizita a 2 si a 4 duminica din luna cate 2 ore.acum a facut alta cerere prin care cere sa il vada in fiecare vineri de la 4 la 8 si a doua si a patra sambata si duminica din luna de la 4 la 8.In plus de asta cere ca in orele de vizita sa isi aduca si fetita pe care o are din alta casatorie .Baietelul meu are 1 an si 11 luni.
Mi se pare foarte mult cat a cerut dar in plus nu vreau sa isi aduca cealalta fiica la mine acasa.Ma poate obliga instanta sa accept asta?


Nu cred ca instanta va poate obliga sa vina si cu cealalt minor daca nu sunteti de acord.
Cat priveste programul de vizitare depinde cum se argumenteaza de dvs si de el prin avocat.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizita minor corinuta corinuta Buna ziua As dori sa va intreb ce sanse as ajea sa obtin program de vizita minor fara ridicare de la domiciliu de catre tatal copilului. Minora are 4 ani. Si ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor alexandru36 alexandru36 in urma cu ceva timp am castigat in instanta pt programul vizitare minor.concubina trebuia sa vina impreuna cu micuta la mine.aceasta a facut apel atacand ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minori zitus zitus buna ziua povestea mea e cam lunga , dar incerc sa fiu cat de subiectiv se poate . am introdus actuinea de divort in 28 martie 2009, sotul meu s a mutat din ... (vezi toată discuția)