avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Neclaritati legislative -pers. fizica
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Neclaritati legislative -pers. fizica

As dori sa stiu daca un Cabinet medical infiintat sub OG 124/1998- ca persoana fizica , am nevoie sa fiu autorizat in domeniu SSM comform HG1425/2006?
In art 4 se spune ca pers fizice nu trebuie autorizate dar cei de la ITM spun ca trebuie autorizate.
LAMURITI-MA va rog!

2. In urma unui nou contract de furnizare EON mi s-a pus in contract taxa RTV de 50 +10 /luna , fiind catalogat ca pers juridica. Ei bine eu nu am tv la cabinet, si impreuna cu sotia care are si ea un cabinet suntem platitori de 1440 lei pe an pentru nimic. La solicitarea noastra catre reprezentantul local EON-Pascani ni s-a spus ca daca nu dorim sa facem cerere de debransare. E ridicol. Am facut cerere la radiodifuziune care ne-au inteles dar la Societatea de televiziune nu putem avea acces si nici nu ni se raspund la solicitari.
Suntem somati cu debransarea daca nu achitam. Oricum ni s-a spus ca indiferent cum ar fi primele trei luni le platim.
Macar daca am putea fi taxati ca pers fizice ar ficeva dar replica lor este - nu sunteti consumatori casnici, automat sunteti persoane juridice.

Va aduc argumentul legal ca suntem pers. fizice
.Cabinetele medicale fara personalitate juridica, ca forma de exercitare a profesiei, se pot înfiinta de medicii cu drept de libera practica în una dintre urmatoarele forme:
a)cabinet medical individual;
b)cabinete medicale grupate;
c)cabinete medicale asociate;
d)societate civila medicala;
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
sachelariec, utilizator
Cel mai recent răspuns: sachelariec , utilizator 10:59, 3 Aprilie 2011
Persoanele fizice autorizate sunt persoanele fizice care desfasoara o activitate economica.
Activitatea economica a acestor persoane este autorizata prin OUG 44/2008 (care prevede inregistrarea la Registrul Comertului) sau prin legi speciale.
Activitatile autorizate prin legi speciale sunt cunoscute sub denumirea generica de "profesii liberale".
Printre aceste profesii liberale, este si aceea de medic (alaturi de avocati, notari, experti contabili etc.).
Deci dvs. sunteti P.F.A. a carui activitate este reglementata de o lege speciala (O.G. 124/1998).

H.G. 1425/2006, la art. 4 spune ca nu intra sub incidenta acestor prevederi, doar P.F.A. a caror activitate este reglementata de O.U.G. 44/2008 (sunt inregistrate la Registrul Comertului).
Celelalte P.F.A., daca au calitatea de angajatori, se supun dispozitiilor H.G. 1425/2006, in sensul ca au obligatia de autorizare a funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă (art. 3).

Art. 3. - În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale, angajatorii au obligaţia să obţină autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, înainte de începerea oricărei activităţi.
Art. 4. - Nu se autorizează, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice:
b) persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale pentru care procedura de înregistrare în registrul comerţului şi de autorizare a funcţionării este reglementată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare.


In ceea ce priveste taxa RTv, legea prevede ca sunt obligati la plata doar persoanele juridice care sunt beneficiari ai serviciilor de radio sau televiziune.


Lege nr. 41 (r1) din 17/06/1994
privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune

Art. 40. - (3) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii.

Institutiile respective fac un abuz prin taxarea firmelor si a P.F.A.-urilor, indiferent daca acestea sunt sau nu sunt beneficiare ale serviciilor de radio sau de televiziune, prevalandu-se de niste precizari emise tot de ele, din care sintagma din lege "în calitate de beneficiari ai acestor servicii", lipseste cu desavarsire.

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal
o mica nelaritate exista -de ce spuneti ca sunt PFA , sunt persoana fizica independenta si sunt inregistrat in registrul cabinetelor medicale nu la cam.de comert.si nici la primarie, iar activitatea mea nu poate fi considerata activitate economica decat printr-un anumit mod de deductie, nefiind in legea sus-amintita asimilat acest termen.
Am apelat la acest forum intru-cat forma mea de organizare este similara cu a unui cabinet individual de avocatura.
Deductia aceasta ne creeaza multe necazuri -in speta problema nr.2 prin care trebuie sa platim tot la nivel de persoane juridice.

Va multumesc pt interventie

ps. Activitatea economica reprezinta procesul complex ce reflecta ansamblul comportamentelor oamenilor, a reactiilor si a deciziilor lor variate, referitoare la atragerea si la utilizarea resurselor economice în vederea producerii, circulatiei si consumului de bunuri, în functie de nevoile si interesele economice.

si trebuie facuta o diferentiere intre profesiii libere(frizeri, ceasornicari,etc) si profesii liberale ( medici, avocati etc)

Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
sachelariec, utilizator
Sunt de acord cu definitia activitatii economice citata de dvs., dar este o definitie teoretica si generala.
Fenomenul economic este mult mai profund, nu se limiteaza la o simpla definitie a activitatii economice si drept dovada stau numeroasele manulale de economie elaborate de marii economisti ai lumii (A. Smith, J. M. Keynes, V. Pareto, I.Fisher etc)

Problema dvs. este mult mai simpla si mai pragmatica. Dvs. prin exercitarea profesiei realizati fapte de comert (a nu se intelege aici "fapte de comert" = vanzare de marfuri), expresie definita la art. 3 din Codul Comercial.

Orice persoana care realizeaza fapte de comert, este comerciant (Codul Comercial art. 7). A nu se intelege: comerciant = vanzator de marfuri.

Activitatea desfasurata de comercianti, trebuie sa fie autorizata.

Sa revenim acum la problema dvs.

Profesiile liberale (acest termen l-am folosit si in postarea precedenta, acesta fiind termenul corect), sunt profesii exercitate pe baza unor legi speciale, de catre persoane fizice autorizate de organismul profesional din care fac parte.

De exemplu medicii sunt autorizati de catre Colegiul Medicilor, avocatii de catre UNBR, expertii contabili de catre CECCAR, evaluatorii de ANEVAR etc.

Avand in vedere ca aceste persoane fizice sunt autorizate sa isi desfasoare activitatea de catre organismele profesionale din care fac parte, desi sunt persoane fizice autorizate, nu sunt obligate sa se inregistreze si la Registrul Comertului.

Persoanele care nu desfasoara o activitate supusa dispozitiilor legilor speciale, si nu sunt autorizate de catre un organism profesional, sunt obligate sa se inregistreze la Registrul Comertului.

Din punct de vedere al organismului care le autorizeaza activitatea, persoanele fizice autorizate se impart in:
1. Persoane fizice a caror activitate economica este reglementata prin legi speciale si autorizata de organismele profesionale din care fac parte persoanele respective = profesii liberale (medicii de catre Colegiul Medicilor, avocatii de catre UNBR etc);
2. Persoane fizice a caror activitate nu este reglementata de legi speciale si care sunt obligate sa se inregistreze (sa isi autorizeze activitatea) la Registrul Comertului.

In concluzie, dvs. sunteti o persoana fizica autorizata de catre organismul profesional din care faceti parte sa va exercitati profesia liberala de medic. Profesia o exercitati in cadrul unui cabinet medical individual.

P.S.:
1. Un P.F.A. nu este persoana juridica. La problema nr. 2, este vorba de abuz.
2. Unde ati intalnit termenul “persoana fizica independenta”? Exista cumva si persoane fizice “neindependente”?


multumesc pt. amabilitatea de a raspunde atat de frumos si concis

un singur lucru ma deranjeaza si daca vreti sa mi-l elucidati

-care este articolul de lege prin care activitatea de prestare servicii in domeniul sanatatii e considerat activitate comerciala( deci nu la modul deductiv ci la cel concret)
Inca o data imi cer scuze daca insist mai mult pe un subiect , dar doresc mult sa inteleg situatia de fata
Multumesc
imi pare rau ca va contrazic dar dvs. folositi termenul de activitate economica. Noi prin legea sus amintita nu desfasuram activitati ec.

Trebuie sa va spun ca am luat legatura cu serviciile juridice a Radiodifuziunii si Televiziune , care au inteles ca demersul meu este corect si m-au scutit de aceste taxe.
Oricum va multumesc pt . interventie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere indviduala B EDIT B EDIT Buna ziua, am urmatoarea inrebare:cabinetele medicale trebuiesc inregistrate ca intreprinderi individuale? multumesc anticipat pentru raspuns (vezi toată discuția)
Inregistrare profesie liberala? sovid sovid Buna ziua, Zilele trecute puneam o intrebare in legatura cu sediul pfa. Acum insa cautand pe net mai multe informatii aflu ca profesiile liberale(sunt ... (vezi toată discuția)
Profesii libere gabor elena gabor elena buna.as dori sa stiu daca activitatea pe care o desfasor se incadreaza in categoria profesii libere sau[liberale]si anume cod caen5630,venituri comerciale pe ... (vezi toată discuția)