avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum obtin sentinta de divort?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum obtin sentinta de divort?

Concret : divortul s-a pronuntat acum 3 ani si ceva, decizia a fost definitiva si irevocabila; problema este ca aceasta decizie nu a fost trimisa la partile implicate in divort prin posta sau altcumva. Acum respectiva decizie este necesara pt depunerea actelor de casatorie civila. Care este procedura si mai ales cat de mult dureaza? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: cristinica1974 , utilizator 15:54, 2 Iunie 2008
Daca a fost un divort prin acord (nu existau copii minori si trecuse mai mult de un an de la data incheierii casatoriei) atunci hotararea este irevocabila de la pronuntare.
Daca nu a fost un divort prin acord (existau copii minori) atunci nu este definitiva si irevocabila daca nu a fost comunicata. Si atunci, ar trebui sa se faca acesta comunicare si apoi curge termenul pentru exercitarea caii de atac. (30 de zile de la comunicare).
In acesti 3 ani nu a solciitat niciunul dintre dvs. o copie legalizata a hotararii?
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
romascanu, moderator
Avocatul a spus clar ca decizia este irevocabila, divortul nu a fost prin acord , de aceea a si durat o perioada foarte lunga , peste 6 ani. Nici unul din parti nu a solicitat o copie a hotararii. Totusi, ce este de facuT? Va multumesc pt promtitudine.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
cristinica1974, utilizator
Exista posibilitatea ca la dosarul cauzei sa existe comunicarea respectivei sentinte chiar daca dumnevoastra nu ati primit-o fizic. Ar trebui sa verificati acest aspect si in caz contrar sa faceti o cerere de comunicare a sentintei catre parti.
Stiu sigur ca decizia a fost definitiva si irevocabila, dupa atati ani de zile prin tribunale stiu diferenta. Cererea despre care vorbiti unde trebuie s-o inaintez? Pt ca sa depun aceasta cerere este necesar sa imi trimit avocatul sau trebuie sa fac toate aceste lucruri personal? Momentan avocatul meu este plecat din tara iar problema devine urgenta. Multumesc!
Daca avocatul dvs. are delegatie in dosarul respectiv poate obtine sentinta in copie doar in baza delegatiei din dosar (nu e nevoie de o noua imputernicire avocatiala).
Daca doriti sa o obtineti rapid adresati-va la arhiva instantei cu o cerere prin care solicitati o copie legalizata de pe sentinta la care anexati o taxa de timbru de 2 RON si 1 timbru judiciar de 0,15 lei.
Functie de localitatea unde domiciliati, fie se ocupa arhivarul de toata operatiunea, iar dvs. doar o ridicat de la grefierul sef al instantei (dupa cateva ore sau maxim o zi), fie duce dosarul la registratura si functionarul abilitat cu legalizarea hotararilor judecatoresti va elibereaza pe loc copia respectiva.

recapituland:

1.plata taxe legalizare;
2.completare cerere legalizare sau o scrieti dvs de mana daca nu exista formulare tipizate la centru xerox al instantei;
3.solicitarea dosarului de divort de la arhiva;
4.ridicarea sentintei pe baza actului de identitate.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
giulieta, utilizator

Alte discuții în legătură

Formular pentru legalizarea sentintei DorianDarius DorianDarius Buna ziua, acum un an de zile am avut proces si nu am primit acasa sentinta scrisa, sentinta este definitiva. Astazi am fost la arhiva si am intrebat si mi-au ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera hotararea de divort de la tribunalul din cornetu-ilfov? safta ioana safta ioana In anul 2009 luna mai ,am terminat divortul cu fostul sot ,o luna mai tarziu am primit acasa hotararea de divort definitiva si irevocabila.In aceea hotarare ... (vezi toată discuția)
legalizare hotarare divort ContSters241624 ContSters241624 Buna seara, As dori sa ma indrumati, care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac , dupa ce voi primi hotararea de divort ,unde trebuie sa merg , daca trebuie ... (vezi toată discuția)