avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Formular pentru legalizarea sentintei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Formular pentru legalizarea sentintei

Buna ziua, acum un an de zile am avut proces si nu am primit acasa sentinta scrisa, sentinta este definitiva. Astazi am fost la arhiva si am intrebat si mi-au spus ca trebuie sa pltesc o taxa de timbru de 5 lei si sa completez un formular si o sa o primesc dupa 3 zile lucratoare de la data depunerii formularului. Intrebarea mea este daca gasesc formularul pe net ca sa il completez sa nu mai pierd vremea pe acolo.

Scuze daca nu am postat la rubrica corespunzatoare.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:07, 30 Iulie 2013
Buna ziua,

Taxa de timbru si formularul (cererea) este de fapt pentru o copie a sentintei respective, copie care sa aiba si mentiunea definitiva si irevocabila. In cazul in care nu aveti nevoie de sentinta cu mentiunea respectiva, puteti sa faceti o cerere pentru comunicarea sentintei, asta doar in cazul in care nu a fost deja comunicata.

Sentinta este definitiva, doar ca s-a pierdut pe drum (posta, postas etc) eu doar am nevoie de o copie pt dosarul de redobandire a permisului auto si am nevoie de acea cerere tip daca este pentru a nu mai pierde timpul acolo :)
Hotararile penale nu se comunica.
Se comunica doar copii de pe dispozitivul hotararii si asta numai in situtia in care partile au lipsit de la judecata si pronuntare ( art.360 c.proc.pen.), prin urmare hotararea dvs. nu s-a pierdut "pe drum".
Pentru a intra in posesia unei copii a sentintei pronuntate, este necesar sa formulati o cerere adresata presedintelui instantei prin care sa solicitati eliberarea unei copii xerox a acesteia.
Dupa ce obtineti copia xerox a sentintei, formulati o noua cerere adresata presedintelui instantei prin care solicitati legalizarea acesteia si anexati taxa de timbru de 5.00 lei, timbru jud. de 0,15 lei si sentinta a carei legalizare se solicita.
In prealabil, verificati la arhiva instantei respective daca se poate formula o singura cerere pentru ambele operatiuni ( xerox sentinta si legalizare), pentru ca practica difera de la o instanta la alta , iar contravaloarea copiei xerox se achita de obicei separat in functie de nr. de pagini pe care le are hotararea.
Domnule presedinte,

Subsemnata/ul x, domiciliat ...., in calitate de inculpat in dosarul pen..nr.x/x/anul al Judecatoriei x, solicit prin prezenta cerere legalizarea sentintei pen.. nr. x pronuntata de Judecatoria x in data x, in dosarul mai sus aratat.
Anexez:- taxa de timbru de 5.00 lei, timbru jud. de 0,15 lei si sentinta respectiva.

Data si semnatura,

La cerere se anexeaza doar taxa de timbru judiciar de 5 lei!

Prin OUG80/2013 , art. 58 alin b a fost abrogata Ordonanta Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 din 30 august 1995, aprobata cu modificari prin Legea nr. 106/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Da, asa este, fara timbru judiciar.
Veti obtine legalizarea sentintei doar cu mentiunea " definitiva" ( hotararile penale nu sunt si irevocabile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

legalizare hotarare divort ContSters241624 ContSters241624 Buna seara, As dori sa ma indrumati, care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac , dupa ce voi primi hotararea de divort ,unde trebuie sa merg , daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Legalizare hotarare judcatoreasca ContSters159553 ContSters159553 buna ziua, au trecut cele 30 zile de la primirea hotararii judecatoresti .va rog sa-mi spuneti si mie cum procedez pentru legalizarea acesteia, ce taxe ... (vezi toată discuția)
Copia unei hotarari judecatoresti sorin_alexandrescu sorin_alexandrescu Am o H.J. care a devenit greu lizibila ,(a fost scrisa la masina in mai multe exemplare - la indigo). Ce trebuie sa fac pentru a obtine o copie a documentului ? (vezi toată discuția)