avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Completarea declaratiei de avere
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Completarea declaratiei de avere

poate angajatorul sa oblige un functionar public sa completeze toate rubricele din declaratiile de avere?
Cel mai recent răspuns: ContSters193759 , utilizator 15:05, 16 Martie 2011
Raspunderea pentru completarea corecta a declaratiei de avere apartine in totalitate functionarului public .... acesta este singurul tinut raspunzator pentru corectitudinea celor declarate.
Astfel, angajatorul nu poate cenzura aceste declaratii.
Stimate domn. Nu angajatorul te "obliga" , daca cititi Legea nr.176/2010 o sa vedeti cerintele, iar vis-a -vis de completarea rubricilor daca nu aveti ce completa trasati bara dar este obligatoriu ca preambulul declaratiilor de avere si interese sa fie completate cu nume si prenume, adresa, CNP si ce mai scrie pe acolo. Ca la publicare pe siteu sau la avizier se acopera nume, prenume, adresa, CNP este cu totul altceva.
Modul de completare si de depunere a declaratiei de avere de catre functionarii publici sunt activitati care se desfasoara nu dupa voia si/sau interesele acestora ori ale angajatorilor, ci in conformitate cu actele normative de reglementare din domeniu, pe care ar trebui sa le cunosteti in calitate de functionar public.
Ca sa vi le reimprospatati, puteti citi cateva dintre ele mai jos:

LEGE Nr. 188 din 8 decembrie 1999 *** Republicată
privind Statutul funcţionarilor publici

Art. 47
(2) La numirea într-o funcţie publică, precum şi la încetarea raportului de serviciu, funcţionarii publici sunt obligaţi să prezinte, în condiţiile legii, conducătorului autorităţii sau instituţiei publice declaraţia de avere. Declaraţia de avere se actualizează anual, potrivit legii.

LEGE Nr. 78 din 8 mai 2000
pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie

(2) Nedepunerea declaraţiei de avere de către persoanele prevăzute la alin. (1) atrage declanşarea din oficiu a procedurii de control al averii în condiţiile Legii nr. 115/1996.

Cat priveste modul de completare a declaratiei de avere, legea nu stabileste modul de completare a rubricilor acesteia dar, fiind o declaratie pe propria raspundere, aceasta intra sub incidenta actului normativ de mai jos:

CODUL PENAL AL ROMÂNIEI *** Republicat
Art. 292
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Daca totusi aveti nevoie de consultanta pentru completarea declaratiei de avere, adresati-va persoanei desemnate din institutia dvs., in conformitate cu prevederile art. 6, alin. 1, lit. "c" din Legea 176/2010. Daca veti citi integral macar acest act normativ totul vă va fi foarte clar.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2011
ContSters193759, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Potrivit caror prevederi legale sunt obligat sa imi trec adresa completa in declaratia de avere si in cea de interese? maximus66 maximus66 Buna seara doamnelor si domnilor. Am un mare semn de intrebare privind obligatia mea in calitate de functionar public sa-mi trec adresa completa pe declaratia ... (vezi toată discuția)
Divulgare date personale buna ziua am raspuns unui petent referitor ... DankaAnja DankaAnja Divulgare date personale Buna ziua Am raspuns unui petent referitor la o problema ridicata si nemultumit de ceea ce i-am raspuns a dat presei acea adresa ... (vezi toată discuția)
Protectie date personale functionar public paraipanm paraipanm Sunt functionar public si sunt desemnata sa emit documente pe care se precizeaza pe langa nume si prenume si CNP-ul meu precum si nr.si seria CI .Aceste ... (vezi toată discuția)