Buna ziua!
Sunt asociat unic si administrator al unui SRL in cadrul caruia am si CIM. In prezent am un contract de inchiriere cu un complex comercial pentru un stand declarat ca punct de lucru valabil pana pe 01.12.2011 si un contract de comodat pentru sediul social. Doresc sa inchid firma si as vrea sa stiu care sunt pasii de urmat, respectiv cum pot rezilia contractul cu acel complex, exista un formular tip la Adm. Financiara sau Complexul tr sa-mi elibereze un Act de reziliere sau prin cererea de inchidere a firmei la R.C.solicit si radierea punctului de lucru respectiv a celui social). Mai precis ce pasi am de facut pana sa ajung la Registrul Comertului cu cererea de dizolvare.
Va multumesc anticipat
Pentru TRamona.
Rezilierea contractului de inchiriere se realizeaza conform clauzelor contractuale:
-reziliere unilaterala inainte de termen(in ce conditi);
-reziliere cu acordul ambelor parti ( cu sau fara despagubiri);
-s.a.
Fiind un contract incheiat intre doua persoane juridice, nu aveti motiv sa va adresati A.F.
Verificati clauza de reziliere din contract si apoi mai discutam despre desfiintare.
Conform contractului:
" Incetarea contractului
-in toate cazurile in care chiriasul incalca prevederile din contract, locatorul are dreptul sa dispuna rezilierea acestui contract, care opereaza de plin drept, cu efect imediat (pact comisoriu de grad IV), fara interventia instantei de judecata, doar prin transmiterea catre chirias a unei notificari de reziliere in care sa arate data la care urmeaza sa fie eliberat spatiul.
- in caz de incetare a contractului, locatorul va avea dreptul de a evacua chiriasul din spatiu cu mijloace proprii si de a reintra in posesia spatiului fara interventia instantei de judecata.
- partile incheie prezentul contract cu intentia crearii unui titlu executoriu cu executare imediata in caz de culpa a debitorului. Chiriasul prin semnarea acestui contract, renunta expres la dreptul de a folosi fata de locator instrumente administrative sau legale de protectie impotriva patrunderii neautorizate in spatiu
- chiriasul recunoaste ca din prima zi dupa incetarea contractului, ramanerea sa in spatiu fara acordul scris prealabil al locatorului este interzisa si reprezinta o incalcare grava a legii si ca, indiferent de motivul incetarii prezentului contract, locatorul nu va rambursa chiriasului sumele angajate de acesta pentru nici un fel de investitii, care vor fi transferate locatorului gratuit. Chiriasul va fi insa indreptait s inlature orice instalatii, mobilier sau echipamente care pot fi inlaturate fara a provoca stricaciuni spatiului."
Eu am depus la biroul complexului o cerere de reziliere a contractului de comun acord insa nu am priit nici un raspuns.
Va multumesc anticipat
Din cele prezentate, aqti incheiat un contract in care aveti doar doua drepturi:
1.sa folositi spatiul(cu grija, ca pe o vaza de cristal);
2.sa achitati la timp chiria.
Deoarece nu am contractul in fata, din cele relatate rezulta ca sunteti in imposibilitatea rezilierii unilaterale( Codul Civil si Codul de Procedura Civila).
Consider ca numai cu o invoire din partea locatorului puteti pleca din spatiu.
Atentie!
Daca este de acord cu invoirea sa faceti un acord de reziliere; puteti avea surprize mai tarziu.
Inchiderea punctului de lucru se poate face si fara rezilierea contractului. Emiteti o hotarare a asociatului unic si depuneti la ORC cererea de mentiuni; in hotarare inscrieti un articol prin care motivati " ineficienta economica a activitatii din punctul de lucru respectiv."
Nu ati dat detalii despre contractul de comodat si nu pot sa-mi exprim o opinie.
Succes.
Va multumesc pt raspunsuri!
As dori sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti si cam cum ar tr sa sune un acord de reziliere.
Eu am facut o cerere prin care am cerut rezilierea de comun acord cu o data specificata in clar. Acea data a trecut si nu am inca un raspuns in scris ci doar verbal ca sunt si ei de acord. Azi ma duc la complexul cu pricina sa cer o copie a cererii mele pe care ar tr sa existe o rezolutie.
Am uitat sa specific, in data cand am depus cererea mi-au dat voie sa-mi iau toate lucrurile din spatiu si in plus sa predau cheia, fapt ce ar demonstra ca nu am datorii fata de complex si ca sunt de acord cu cererea mea insa aveau acest drept daca in scris nu am primit nimic?
In cazul in care refuza sa-mi dea cererea cu rezolutia ma pot adresa OPC?
In cazul in care cererea de reziliere imi este respinsa am dreptul sa solicit cheia si sa reocup spatiul?
Cand ati predat cheia, ati intocmit un proces verbal care sa ateste ca ati predat cheile si spatiul in conditiile inscrise in contract?
Clauzele contractuale nu va permit sa parasiti spatiul in conditiile dorite de dvs.
Luati legatura personal cu persoana responsabila de contracte si incercati pe cale amiabila, dar cu un document scris; l-am numit acord de reziliere dar, se poate denumi si altfel: "act aditional" " proces-verbal" etc. dar, indiferent de denumire sa sse specifice ca locatorul nu mai are pretentii ulterioare datei.
Comunicati-mi ce ati rezolvat ieri si, mai discutam despre dizolvare.
Succes.