avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act aditional contract de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act aditional contract de inchiriere

Am facut un contract de inchiriere al unui spatiu comercial pe o perioada de 3 ani.
Acum chiriasul a dorit o chirie mai mica (criza),iar eu m-am folosit de acest lucru pentru a reduce perioada contractuala de la 3 ani la 1 an.
Vreau sa fac asta printr-un act aditional,am cazut amandoi de acord, se poate?


Clauza initiala : Prezentul contract se incheie pe o perioada de 3 ani, si intra in vigoare la data de 20.08.2008

Clauza din actul aditional: Perioda contractuala se modifica la 1 an, contractul de inchiriere urmand sa expire la data de 20.07.2009.

Este adevarat ca doar contractele de inchiriere inregistrate la finante se pot judeca? (acesta e inregistrat)

Va multumesc inca odata pentru ajutorul care l-am primit aici,si noptile linistite care au urmat.
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2008
ContSters62729, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 01:43, 24 Decembrie 2008
Actul aditional trebuie inregistrat la Adm Financiara pt ca impozitul pe venitul din cedarea folosintei imobilului sa fie mai mic – daca si chiria dv e mai mica... si sa se ia in considerare noua perioada de inchiriere pt calcularea acestui impozit.
Prin "chirie mica” va referiti la perioada de inchiriere sau la suma de bani pe care o platiti...? Am inteles ca va referiti la bani...
Si contractele care nu sunt inregistrate la Finante se pot judeca (!?) iar cel care nu si-a declarat veniturile obtinute din inchiriere e pasibil (in cel mai bun caz) de o amenda...
dnltdr a scris:

Vreau sa fac asta printr-un act aditional,am cazut amandoi de acord, se poate?


Se poate. De ce sa nu se poata? Asa cum actul initial a fost incheiat prin acordul partilor, tot astfel poate fi modificat prin acordul lor consemnat intr-un act aditional care se inregistreaza si el la organul fiscal.


Este adevarat ca doar contractele de inchiriere inregistrate la finante se pot judeca? (acesta e inregistrat)


Aici nu stiu ce ati vrut sa spuneti.
Va multumesc mult
Inca o mica intrebare,daca trec o clauza in actul aditional : "Art.2. Incepand cu data de 20.07.2009 contractul de inchiriere poate fi reziliat unilateral de Locator cu un preaviz de 30 zile."
Imi da dreptul sa reziliez contractul initial dupa aceasta data cu un preaviz de 30 zile,fara nici un fel de piedica din partea locatarului? Contractul este simplu,nu prevede nici un fel de protectie locatarului in caz ca eu doresc rezilierea.
Asi putea formula clauza mai bine,in interesul meu ?
20.07.09 este data ultimei zile in care chiriasul are dreptul sa ocupe spatiul – dupa aceasta data locatarul trebuie, practic, sa elibereze imobilul fara notificari prealabile. Eventual sa scrieti ca, de la aceasta data, contractul nu se mai prelungeste decat cu acordul scris al partilor semnatare, si scrieti ca aveti dreptul sa il evacuati fara notificari prealabile. De ce sa ii mai oferiti 30 de zile dupa data cand efectele contractului inceteaza?
Pot spune ca incet incet datorita dumneavoastra incep sa am si eu putin habar de lumea asta intortocheata,va multumesc.

Mai am o mica nelamurire,din prostie,atunci cand am inchiriat spatiul am mai facut doua contracte,care s-au dovedit putin incompatibile ,am mai facut mici modificari,amandoua erau semnate si au ramas la fiecare dintre noi. (nici nu stiu daca le mai gasesc).

Acum cel care este inregistrat la finante (singurul)are data cea mai recenta iar actul aditional face referire la el o sa fie semnat maine 18.12.2008.

Cele din urma isi pierd valabilitatea avand in vedere ca ultimul are data cea mai recenta (diferenta de cateva zile),si este singurul inregistrat la finante?

Am mai adaugat o clauza sa fiu sigur ca la data de 20.07.2009 spatiul o sa imi fie predat daca nu decid prelungirea contractului,si am renuntat la preaviz.

"Art.5. Contractul de inchiriere va putea fi prelungit doar cu acordul scris al ambelor parti, in caz contrar spatiul comercial va trebui predat proprietarului la data de 20.07.2009 in starea in care a fost primit."

Va multumesc inca o data pentru rabdare

Alte discuții în legătură

Incetarea contractului de inchiriere minalex minalex Va rog sa ma lamuriti asupra a doua clauze dintr/un contract de inchiriere si anume: \"Art 10.(din contract):INCETAREA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere spatiu vasilemb vasilemb Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu trei probleme: 1. Sunt asociat la o societate comerciala si am inchiriat ACUM 1 AN pe firma un sediu cu contract de ... (vezi toată discuția)
Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)