avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tranzactie in cadrul unui partaj (dupa divort); ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tranzactie in cadrul unui partaj (dupa divort); beneficiarul (fianal) al bunurilor - minorul rez din casatorie

Doi fosti soti incearca sa-si partajeze bunurile comune, doua apartamente si o masina, dar cauta solutii pentru o chestiune cam imposibila, dupa parerea mea.
1. Au un copil, minor, incredintat mamei;
2. Se gandeau sa incheie un fel de tranzactie
3. Ei doresc ca, in final, ambele apartamente sa ramana ale copilului lor, care e minor
4. In acelasi timp, copilul sa nu poata instraina apartamentele, decat dupa moartea lor.
Toate chestiunile astea vor sa le rez acum, cu ocazia partajului. Daca procesul isi urmeaza cursul firesc (fara tranzactie) si fiecare ramane cu un apartament, nici unul nu are garantia ca celalalt va instraina, intr-un fel sau altul, apartamentul, in fav. copilului.
Plus ca ar trebui numit un curator pentru minor, nu?

Ce ar trebui sa faca pentru ca apartamentele sa revina copilului lor, in timp cat mai scurt si prin mijloace cat mai simple? :-/
Ar putea macar sa instituie, prin tranzactie, interdictia de instrainare a apartamentelor, in sarcina fiecaruia, pana la majoratul copilului, precum si o promisiune de vanzare a apartamentelor, tot la acel moment (al majoratului)?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:58, 3 Iunie 2008
V-ati gandit si la eventualitatea ca unul dintre dvs. mai poate avea copii?
Cu ce o sa ramana?
Da, solutia pe care o vor mi se pare tare proasta si nu stiu in ce masura le-ati explicat asta.
Dupa 3 exemple din practica, s-ar gandi sa gaseasca alta solutie.

Exemplul 1: dupa partaj, mama ii cere tatalui sa evacueze apartamentul, ca in termen de ... acesta sa fie inchiriat. Tatal unde sta?

Exemplu 2, pentru mama: care e pensia alimentara primita de la tata, pensie pentru care ea nu face niciun efort? In cazul in care minorul are bunuri din care se poate intretine, pensia poate sa nu mai fie platita. In aceste conditii, ea va trebui sa ramana fara venituri de fiecare data cand, 1-2-7 luni, nu va gasi chiriasi. In plus, declaratii la fist etc. E mai mare bataia de cap.

O promisiune de donatie, desi nu stiu cat efect ar avea, nu presupune neaparat donarea ulterioara. Inseamna bani, curator, notari...
Cu acea limitare a dreptului de proprietate, cam aiurea... caci nu vad in ce masura este posibil sa renunti la exercitarea unui drept de proprietate... Este asta un drept patrimonial sau personal? :O Se poate renunta legal?
Apoi, parca era vorba despre o donatie catre minor, acum vor promisiune de vanzare?
E confuz ceea ce vor si probabil ca nici ei nu stiu exact.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
loki a scris:

Doi fosti soti incearca sa-si partajeze bunurile comune, doua apartamente si o masina, dar cauta solutii pentru o chestiune cam imposibila, dupa parerea mea.
1. Au un copil, minor, incredintat mamei;
2. Se gandeau sa incheie un fel de tranzactie
3. Ei doresc ca, in final, ambele apartamente sa ramana ale copilului lor, care e minor
4. In acelasi timp, copilul sa nu poata instraina apartamentele, decat dupa moartea lor.
Toate chestiunile astea vor sa le rez acum, cu ocazia partajului. Daca procesul isi urmeaza cursul firesc (fara tranzactie) si fiecare ramane cu un apartament, nici unul nu are garantia ca celalalt va instraina, intr-un fel sau altul, apartamentul, in fav. copilului.
Plus ca ar trebui numit un curator pentru minor, nu?

Ce ar trebui sa faca pentru ca apartamentele sa revina copilului lor, in timp cat mai scurt si prin mijloace cat mai simple? :-/
Ar putea macar sa instituie, prin tranzactie, interdictia de instrainare a apartamentelor, in sarcina fiecaruia, pana la majoratul copilului, precum si o promisiune de vanzare a apartamentelor, tot la acel moment (al majoratului)?

Se poate realiza ceea ce vreti daca ambii soti sunt de acord.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj dupa divort, cedare cota din apartament minorului DeliaSandor DeliaSandor fiul meu divorteaza.detine impreuna cu sotia un apartament la cumpararea caruia am contribuit substantial. fiul meu doreste sa doneze jumatatea lui fetitei ... (vezi toată discuția)
Donatie narcis2 narcis2 Dupa divort, se pot face acte de donatie pt apartament pe numele copilului minor(15 ani)? (vezi toată discuția)
Divort/partaj Johnny81 Johnny81 Buna ziua! Eu detin o jumatate dintr-o treime al unui apartament. Sora mea la fel. Tatal nostru 2/3. Totul in urma succesiunii de pe urma mamei noastre. ... (vezi toată discuția)