avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept folosinta-urgent
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept folosinta-urgent

spuneti-mi va rog care este calea cea mai scurta sa inscriu in CF un drept de folosinta?Mentionez ca sunt proprietar al unei cladiri, iar statul roman asupra terenului.Vreau sa iau un credit ipotecar si nu poate fi luat ca si garantie imobilul decat daca am inscris in CF dreptul de folosinta.
Va rog dati-mi un sfat.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexandru andra , utilizator 22:17, 10 Aprilie 2009
Contractul de dobândire a clădirii se înscrie în cf, iar acolo este obligatorie menţiunea privind statutul juridic al terenului pe care se află edificată construcţia.;)
In contractul de dobandire, care a fost incheiat in 2002 si inscris in CF nu scrie nimic despre statutul juridic al terenului.
Eu cred ca acum pot sa morg doar pe cale judecatoreasca, dar pot face si ordonanta presedintiala (motivez urgenta cu faptul ca vreau sa iau credit).Se poate? Si cer judecarea fara citarea partilor, fara somatie si fara trecerea vreunui termen.Am vreo sansa?
Nu cred ca o sa aveti succes pe calea ordonantei presedintiale.
Pe calea dreptului comun ati putea deschide proces.
Pe calea ordonantei presedintiale nu aveti sansa intrucat instanta de judecata nu poate dispune masura vremelnica decat in cazul in care este necesara pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara si pentru inlaturarea piedicilor care s-ar putea ivi cu prilejul unei executari.Ori Dvs. nu va incadrati in niciuna dintre situatile de mai sus si nici nu justificati urgenta. O alta conditie pentru admisibilitatea unei ordonante presedintiale prevede existenta unui dosar de fond pe rolul instantei privind dreptul cerut. Iar Dvs. nu aveti nici asta.Mergeti pe calea dreptului comun si cereti constatarea nulitati absolute partiale a contractului de vanzare cumparare a cladirii in sensul ca nu a fost mentionat regimul juridic al terenului, proprietar fiind statul.
Inainte de a face alte demersuri cereti un extras de carte funciara si vedeti acolo ce fel de mentiuni s-au facut privind terenul.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2008
Mihaela Hornea, Avocat
Ordonanţa preşedinţială va fi respinsă cu succes, nefiind îndeplinite condiţiile expres şi limitativ prevăzute de lege (art. 581 C.pr.civ.).
Luarea unui credit nu presupune urgenţa judecării cauzei fără citare, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.
Recunoaşterea legislativă a dreptului de superficie a fost făcută prin art. 11 din Legea nr. 115/1938 pentru unificarea dispoziţiilor privitoare la cărţile funciare, care îl menţionează printre drepturile reale imobiliare supuse intabulării în cartea funciară. Ulterior el a fost menţionat în art. 22 din Decretul nr. 167/1958 privind prescripţia extinctivă şi în art. 19 din Legea nr. 7/1996 privind cadastrul imobiliar.
Dreptul de superficie poate fi dobândit prin convenţie, legat, uzucapiune sau lege.
Convenţiile prin care se constituie un drept de superficie trebuie încheiate în formă autentică. Prin convenţie dreptul de superficie se dobândeşte atunci când proprietarul terenului îşi dă acordul ca o altă persoană să edifice pe terenul său o construcţie sau altă lucrare.
în cazul unei construcţii, superficiarului trebuie să i se asigure, dacă părţile nu au convenit altfel, în afară de terenul de sub construcţie, o porţiune de teren necesară pentru acces la acea construcţie, cu despăgubirea corespunzătoare a proprietarului terenului.;)

Alte discuții în legătură

Bunuri din domeniul public luiza2008 luiza2008 :)Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti la o intrebare,daca se poate: poate exista un drept de superficie in ceea ce priveste bunurile din domeniul public? Va ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)