spuneti-mi va rog care este calea cea mai scurta sa inscriu in CF un drept de folosinta?Mentionez ca sunt proprietar al unei cladiri, iar statul roman asupra terenului.Vreau sa iau un credit ipotecar si nu poate fi luat ca si garantie imobilul decat daca am inscris in CF dreptul de folosinta.
Va rog dati-mi un sfat.Multumesc.
In privinţa dreptului de superficie, este de remarcat că acest drept nu este definit în legislaţia noastră, dar existenţa sa este unanim acceptată, apreciindu-se că se întemeiază pe prevederile art. 492 Cod civil.
Astfel, potrivit prevederilor art. 492 Cod civil, “orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate a fi facute de către proprietarul acelui pământ cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, până ce se dovedeste din contra”.
Prin urmare, în favoarea proprietarului terenului funcţionează prezumţia că este şi proprietarul supraedificatelor dar prezumţia poate fi răsturnată, făcându-se dovada contrarie.
“Dreptul de superficie este un drept real pe care o persoana, proprietar asupra construcţiilor a altor lucrări sau plantaţii, îl are pe suprafaţa de teren care aparţine altei persoane, teren asupra căruia superficiarul capata un drept de folosinta.
Astfel definit, dreptul de superficie are caracter imobiliar şi perpetuu prin natura sa, existenta acestuia fiind dependenta de caracterul definitiv al construcţiei, plantaţiei sau lucrării ce grevează terenul pe care se afla.
Dreptul de superficie nu este gratuit; pentru folosinta terenului, superficiarul putând fi obligat la plata unei indemnizaţii.”
Am formulat o actiune ptr. constatarea dreptului de folosinta dar mi-a fost respinsa.Ce pot sa fac?Precizez ca platesc la zi taxele asupra terenului respectiv, asta fiind o dovada clara ca folosesc terenul respectiv.
Pot incheia un contract de concesiune?
Sau sa introduc o actiune ptr. dr. de superficie si servitute?
Un caz similar am si eu. Pana la ce suprafata de teren se poate concesiona direct, fara licitatie.E vorba de terenul de sub cladire si cale de acces.Mentionez ca am obtinut de la PMB autorizatie de constructie pentru devierea unei retele de apa si canal de sub constructie si de la Primaria de sector, certificatul de urbanism pentru consolidare si avizele aferente lui.
Platim taxele pentru cladire si pentru terenul in folosinta, dar nu avem niciun act ca suntem titulari de folosinta.Cum pot rezolva aceasta problema? Se poate cu uzucapiune, superficie, concesionare sau altceva?
In c-v este mentionat ca dreptul asupre taxele si impozitele datorate bugetului public pentru activul ce formeaza obiectul prezentului c-v si terenul aferentpe care acesta se afla amplasat sunt in sarcina vanzatorului, ele trecand in sarcina cumparatorului de astazi, data prezentului contract. Precizez ca este vorba de o cladire comerciala-persoana juridica.
In speranta ca m-am facut inteleasa, va multumesc pentru raspunsuri.
Drept de superficie
dianda
Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate
gaab
Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)