se mai pot recupera creantele de la o societate dizolvata? acum am aflat ca o societate care datoreaza o suma de bani societatii mele, a fost dizolvata acum 5 luni...insa nu m-a anuntat nimeni..cum mai pot recupera creanta daca tribunalul la care se afla pe rol a dat solutia: " admite cererea, dispune dizolvarea societatii " ?
Potrivit dispozitiilor Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, asociatul raspunde pe durata dizolvarii si, daca este cazul si a lichidarii, pentru obligatiile acesteia, in limita aportului la capitalul social, cu conditia sa nu abuzeze de caracterul limitat al raspunderii sale.
Depinde si de modul cum s-a radiat societatea. Spuneti ca s-a dizolvat in urma cu 5 luni si nu v-a anuntat nimeni. Daca s-a cerut dizolvarea societatii la ONRC, urmata de lichidare si radiere, hotararea AGA prin care se cerea acest lucru s-a publicat in Monitorul Oficial in 30 de zile de la admiterea sa. In tot acest timp, dv aveati posiblitatea, daca consultati MO sa aflati ca societatea se va dizolva. Din acest motiv, nu puteti invoca motivul necunoasterii.
Ar mai fi un aspect favorabil dv, dar depinde cum spuneam, de modul cum s-a radiat societatea. Se stie ca in faza finala, cand se cere radierea firmei, administratorul declara pe proprie raspundere ca nu are datorii la stat sau la terti. La stat, se poate sa nu fi avut datorii, intrucat a depus certificatul fiscal, fara de care nu se putea radia firma. Daca acesta a depus declaratia de care aminteam, atunci puteti sa-l trageti la raspundere pe administrator pentru declaratii false. Din cate spuneti dv acesta avea datorii la terti.Daca s-a cerut dizolvarea pe cale judecatoreasca, hotararea judecatorului se afiseaza pe site-ul ONRC si la intrarea institutiei, se trimite la sediul societatii. In acest caz, daca au trecut deja 5 luni de la dizolvare este imposibil sa se mai ceara numirea unui alt lichidator. Posibil insa sa faceti o confuzie intre dizolvare si radiere. Aflati totusi de la ORC, ce se intampla cu firma.
Faceti o analiza: Cit de mare e creanta si comparati-o cu o evaluare timp/costuri pentru o probabila si incerta recuperare.
Mai degraba faceti rost de incehierea de dizolvare si radiere a debotorului si procedati la CASAREA CREANTEI, s-ar putea sa ciştigaţi mai multe decât căutând un debitor care oricum v-a cam dat ţeapă.
Să nu credeţi că îl veţi mai găsi vreodata ori că dacă l-aţi găsit veţi putea recupera uşor ceva din averea personală, dacă nu cumva aveţi relaţii printre racheţi.