La o actiune Legea 10/2001 inceputa in anul 2002 Tribunalul a admis actiunea si a obligat Statul Roman prin Ministerul Finantelor sa plateasca o suma pentru 5 imobile demolate. Valoara a fost stabilita prin expertiza judiciara la suma de 4 mld. lei vechi in anul 2004 cand s-a dat sentinta pe fond. Statul a facut apel si a pierdut. Apoi a facut recus si a pierdut. In anul 2011 ICCJ a dat sentinta irevocabila respingand toate recursurile si obliga Statul la despagubiri iar Directia Jud. a finantelor publice la cheltuieli de judecata.
10 ani a durat toate fazele procesuale.
Doua intrebari
1. Avand in vedere ca au trecut 7 ani de la expertiza judiciara pe fond POT CERE indexarea sumei. Daca da, ce instanta are competenta materiala si teritoriala teritoriala ?
2. Cea mai mare satisfactie este sa iau chetuielile de judecata de la Finatele Publice. Am chetuieli pe fond si in apel ? Le pot solicita pe amandoua sau numai in apel ?
Nu am avut aparator la nici o faza PROCESUALA. sUMELE SE REFERA LA EXPERTIZA.
MULTUMIRI.
In situatia dvs cred ca este vorba de actualizarea sumei datorate de stat, conform indicelui de inflatie pe perioada cuprinsa intre data ramanerii definitive a sentin'ei si data platii efective.
Actualizarea, in cazul dvs, din cate am inteles, poate fi efectuata de catre executorul judecatoresc in cadrul dosarului de executare.
Va sugerez sa procedati cat mai grabnic la inceperea executarii silite pentru ca procedura nu este chiar atat de rapida.
Trebuie sa aveti in vedere si data la care a ramas definitiva hotararea judecatoreasca de obligare a statului la plata despagubiriilor, pentru ca termenul in care puteti pune in executare respectiva hotarare este de doar 3 ani de la aceea data.
Va sugerez totusi sa consultati si un avocat...sunt mai multe chestiuni de discutat in speta dvs.
Avocat Mihai Vaduva
Cu tot respectul domnule avocat dar Dvs nu ati inteles prea bine speta. Si nici intrebarile. Executorul judecatoresc nu poate pune in executare un debit al Statului la Legea 10/2001. Cu aceasta se ocupa Autoritatea....
Altele erau intrebarile. Problema cu 3 ani introdusa de Dvs este total confuza.
In opinia mea d-nul avocat v-a indrumat corect.
1. Nu este vorba de expertiza. Ci de dispozitivul hotararii. Din momentul in care hotararea este definitiva puteti o puteti investi si pune in executare. Chiar daca paratul avea calea de atac prevazuta de lege. Formula contestatie la executare si platea cautiunea. Mai mult, la dvs. hotararea este irevocabila. Deci, trebuia pusa in executare. Altfel, dupa 3 ani intervine prescriptia. Actualizarea se face de la pronuntarea hotararii la plata efectiva cu indicele de inflatie. Actualizarea o face executorul. Tot in acest dosar de executare se solicita atat cheltuielile de judecata cat si cheltuielile de executare. Astfel, cand depuneti cererea de executare la executor solicitati: plata actualizata cu indicele de inflatie, cheltuielile de judecata si de executare.
2. De executare nu se ocupa anrp ci executorul. Daca depuneti titlul de executare la anrp nu veti primi banii prea repede. As indrazni sa spun chiar ca nu aveti sanse sa-i primiti. ANRP onoreaza intai obligatiile catre executori.
Deci, problema cu 3 ani nu este confuza. Cititi art. 371 si urm. si 389 si urm. Cod proc. civ.
In conditiile in care ati depus titlul executoriu in original la ANRP va trebui sa-i notificati dupa care sa-i dati din nou in judecata pentru neplata.
In opinia mea ar trebui sa ascultati sfatul d-nului av. Vaduva. Daca nu, macar mergeti la un executor sa va documentati.
Succes.