avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj bunuri imobile dupa 10 ani de casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj bunuri imobile dupa 10 ani de casatorie

Buna ziua,

As avea nevoie de niste informatii pentru a clarifica situatia personala.

Casatorie de 10 ani, fara copii. Procesul de divort - de comun acord - este pe rol, urmand a se pronunta in iunie 2011. La data separarii, aveam in comun urmatoarele bunuri: un apartament (cumparat cu un credit pe numele sotului, credit achitat integral), autoturism (achitat integral), vila (cumparata cu 190,000 euro, pe baza unui credit de 120,000, facut pe numele sotului, din care s-au achitat aprox. 80,000 euro, dar a caror proprietari suntem amandoi).

Pe timpul casatoriei, sotul meu a fost angajat full time, cu carte de munca si cu un salariu bun; eu am muncit doar pe parcursul a 5 ani, restul de 5 urmandu-l in strainatate unde a fost transferat, dar eu nu aveam nici drept de munca, nici nu vorbeam limba.

Dupa despartirea de acum 2 ani, sotul a continuat sa locuiasca in vila luata pe credit si sa plateasca ipoteca, eu m-am mutat in apartamentul proprietate comuna

In momentul de fata, suntem in discutii pentru a hotari daca facem partaj sau ne intelegem in afara tribunalului.

Sotul meu doreste sa ii ramana lui vila integral, masina si sa ii ofer jumatate din valoarea apartamentului. Eu as dori sa raman cu apartamentul.

Imi puteti spune ce sanse am ca sa obtin in tribunal fie:
a. intregul apartament, fara sa ii platesc sotului sulta? Eu sunt dispusa sa renunt la masina si casa.
b. mai mult decat cei 50% din apartament pe care este dispus sotul meu sa mi-i dea?

Va multumesc mult,
I.

Cel mai recent răspuns: IrinaV75 , utilizator 15:23, 17 Martie 2011
Teoretic, bunurile proprietate comună se împart în jumătate. Dar se ţine cont de cota de contribuţie a fiecăruia. Dvs deşi nu aţi muncit decât 5 ani, se va lua în considerare şi munca depusă în gospodărie în stabilirea cotei dvs. Un partaj pe instanţă la bunurile pe care ni le-aţi enumerat vă va costa o taxă de timbru destul de mare. De preferat ar fi să vă înţelegeţi. Dacă nu se poate, luaţi legătura cu un avocat care să vă calculeze care ar fi costurile unei acţiuni de partaj.
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
Cabinet de Avocat Feraru Diana, Avocat
buna ziua. Cred ca cel mai covenabil ar fi o intelegere amiabila de genul unui partaj de comun acord.Prin justitie situatia se schimba. In primul rand vor aparea probleme in ceea ce priveste taxa de timbru, apoi onorariile pentru avocati si apoi plata onorarilior pentru expertizele tehnice ( bunuri, teren si constructii).Este posibil ca sa nu va intelegeti la prima instanta si sa apelati la apel;si iarasi o luati de la inceput cuonorariile pentru avocati si apoi plata onorarilior pentru expertizele tehnice ,
Va multumesc
Va multumesc amandurora pentru recomandari si informatii. Nici eu nu imi doresc sa ajung neaparat la partaj (din cauzele duratei, consumului emotional, taxelor etc). Pe de alta parte, incerc sa inteleg cum se calculeaza concret contributia mea in timpul celor 10 ani, si daca prin partaj am vreo sansa sa obtin mai mult decat cei 50% din apartament pe care este dispus sotul sa mi-i lase.

De asemenea, ma puteti clarifica cu urmatoarea situatie? Sa presupunem ca eu ma folosesc de dreptul de creanta pentru a renunta la masina, vila+credit. Ramane apartamentul. Acesta se imparte in functie de contributiile celor 2? Sau bunurile la care renunt se considera ca facand parte din cei 50% ai sotului?

Multumesc mult inca o data (scuze de insistenta!)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si partaj danaanca danaanca Eu si sotul suntem in divort.In urma discutiilor am decis sa donam apartamentul fetitei.Fetita este minora ,are 9 ani,iar apartamentul este achizitionat cu ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters94817 ContSters94817 Ma intereseaza cum se face partajul bunurilor in cazul unei familii dupa o casatorie de 6 ani si cu un copil minor ( 5 ani ).Bunurile comune sunt un ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort sictiran sictiran Divortul s-a pronuntat cu acordul partilor si incredintarea copiilor mamei. Apartamentul este bun comun cu contributia exclusiva a sotului insa, ... (vezi toată discuția)