avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot beneficia de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot beneficia de pensie?

ma numesc Verestiuc Mihai nascuta la data de 20.01.1959 si lucru la E.M Uricani din data de 20.03.1981 pana in 01.03.1985 am lucrat subteran grupa 1(conditii DEOSEBITE) iar din 01.03.1985 pana in 01.04.2001 grupa 1 suprafata (conditii SPECIALE) 100 % ,iar din 01.04.2001 pana in prezent lucrand in grupa 3 suprafata..Va multumesc ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:58, 25 Martie 2011
Faceti o copie de pe carnetul de munca ,. cereti adeverinte de grupa pentru anii lucrati in grupa, (faceti copii), scoateti adeverinta cu veniturile brute si nete si sporurile obtinute in perioadele lucrate ,mergeti la uin birou de avocaura sa va calculeze exact .Stiu ca e suficient sa lucrezi 20 ani in grupa si poti iesi la pensie pentru ca se reduce proportional varsta potrivit Legii 19/2000.
cazacuioana a scris:
(...) mergeti la uin birou de avocaura sa va calculeze exact. Stiu ca e suficient sa lucrezi 20 ani in grupa si poti iesi la pensie pentru ca se reduce proportional varsta potrivit Legii 19/2000.

Imi pare rau, dar nu este deloc asa. Nu este suficient sa fi lucrat 20 de ani in grupa de munca pentru a beneficia de pensie, iar Legea nr. 19/2000 a fost abrogata. Va rog sa nu mai trimiteti pe nimeni la birouri de avocatura, nu acesta este scopul Forumului.

verestiuc a scris:
(...) din data de 20.03.1981 pana in 01.03.1985 am lucrat subteran grupa 1(conditii DEOSEBITE) iar din 01.03.1985 pana in 01.04.2001 grupa 1 suprafata (conditii SPECIALE) 100 % ,iar din 01.04.2001 pana in prezent lucrand in grupa 3 suprafata.

Nu se poate sa fi lucrat, in perioada 1985 - 2001, la suprafata, iar perioada sa fie asimilata conditiilor speciale. Numai daca ati fi lucrat in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca putem discuta despre conditii speciale. Poate este invers, perioada 1981- 1985 este asimilata activitatii in conditii speciale iar perioada 1985 - 2001 este asimilata activitatii in conditii deosebite.

Va raspund avand in vedere perioada de 20 de ani lucrata in grupa I de munca, atat. Aceasta perioada aduce o reducere de 4 ani si 6 luni a varstei standard de pensionare, varsta standard care este de 65 de ani. Prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 61 de ani si 6 luni si de pensie anticipata partiala la 60 de ani.

Va rog sa va uitati cu atentie in carnetul dvs. de munca si, eventual, sa reveniti cu alte date in privinta stagiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare limita de varsta ccandrici ccandrici Tatal meu este nascut la 06.01.1952 Vechime in munca:35 ani si 7 luni. Mai sunt si urmatoarele perioade, care nu sunt sigur daca se considera stagii ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta... mirelutzzza mirelutzzza as dori sa va adreseaz o intrebare:tatal meu se numeste teodoru valerica,este nascut in 21 02 1959 are 22 de ani de munca dintre care 14 de grupa 1 si 8 de ... (vezi toată discuția)
Varsta standard de pensionare si calculul punctului de pensie ALEXANDRA TAN ALEXANDRA TAN Sex :M Data nasterii:23.11.1953 Reducerea varstei standard de pensionare cu 15 ani conditii speciale de munca si legilor speciale astfel a fost pensionat la ... (vezi toată discuția)