avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Maternitate

Buna ziua!
Sunt angajata de 2 ani la o firma ca si operator calculator cu 6ore/zi deoarece asa am putut initial sa lucrez si ulterior nu s-a mai putut schimba programul (criza asta :)
Actualmente sunt insarcinata in 5 luni jumatate, as dori sa stiu daca pot beneficia de reducerea programului de lucru cu 25% sau este valabil numai pt angajatii cu norma intreaga? De asemenea as fi curioasa sa stiu la cate zile de concediu de odihna am dreptul pe 2011 si cate zile de concediu prenatal?
Imi va afecta programul de 6 ore indemnizatia de maternitate?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 11:54, 19 Martie 2011
1. Legat de reducerea timpului de lucru
OUG 96/2003 actualizata:
ART. 13
În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

2. Legat de zilele de concediu de odihna depinde de mai multi factori. Intrebati la resurse umane mai degraba si vi se va spune exact (in functie si de cate zile aveti dreptul prin CIM, care este data probabila a nasterii, etc).

3. Concediul medical pre si post natal se acorda la recomandarea medicului. Se pot acorda 126 zile concediu de maternitate, In general, se acorda 63 zile pre natal si 63 zile post natal insa medicul poate recomanda efectuarea concediului si in alta proportie. Singura obligativitate legala este sa fie efectuate 42 zile dupa nastere (lauzia). (OUG 158/2005 actualizata)

4.Nu are legatura programul de 6 ore cu acordarea indemnizatiei de maternitate.
Indemnizatia de maternitate (concediu medical cod "boala" 08) este in cuantum de 85% dintr-o baza de calcul care se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni. (OUG 158/2005 actualizata)
Va multumesc pentru raspuns.
Eu sincer nu am nici o problema cu sarcina, insa ma gandeam sa imi scurtez programul daca tot este posibil si mai ales daca pot beneficia de aceeasi bani (dr de fam ma intrebat daca vreau)........insa acum am vb la Resurse Umane si mi s-a spus ca nu se poate reduce programul meu de lucru care deja este partial, adik 6ore/zi.....oare asa este? unde sa ma interesez exact?
Legat de zilele de concediu mi s-a spus ca am dreptul la 10 zile de CO, avand in vedere ca DPN este 27 iulie 2011.
1. Art.13 din OUG nr.96/2003 se refera la durata normala de lucru care este prevazuta in c.i.m. si nicidecum la durata normală a timpului de muncă pentru salariatii angajaţi cu normă întreagă.

2. CO se acorda proportional cu perioada efectiv lucrata ... pentru perioada 01.01.2011 - 01.07.2011 aveti dreptul la 11 zile lucratoare de CO (1,75 zile/luna daca aveti prevazut in c.i.m. un CO de 21 zile de lucratoare).
Buna dimineata!

am inteles de mai sus ca am dreptul la 11 chiar 12 zile de CO, adica se socoteste ca perioada efectiv lucrata pana in momentul nasterii nu conteaza concediile medicale sau prenatale.
In legatura cu reducerea programului nu stiu ce sa zic, nu cred ca voi avea succes, am gasit acest paragraf:
”Sfatul expertului
Fata de formularea ordonantei de urgenta, atragem atentia asupra unei situatii speciale. Prin “timp normal de lucru” se intelege, de regula, intervalul de 8 ore/zi. Exista insa anumite categorii de salariati pentru care actele normative in vigoare prevad un timp de lucru normal cu o durata de sub 8 ore/zi.
Este cazul tinerilor sub 18 ani, pentru care durata normala a timpului de munca este de cel mult 6 ore/zi, precum si al salariatilor care lucreaza in conditii deosebite, vatamatoare, grele sau periculoase, pentru care s-a stabilit un timp de lucru sub 8 ore/zi.
Pentru aceste categorii de salariati, reducerea tipului de lucru se va acorda proportional, raportat la ceea ce pentru ei constituie “timp normal de lucru”.
Spre exemplu, o tanara gravida in varsta de 17 ani va beneficia de reducerea timpului de munca de la 6 ore la 4 ore si 30 de minute.
(mentionez ca am 29 ani si nu lucrez in conditii grele)

Atentie
Reducerea timpului de lucru nu va putea fi solicitata cu succes de catre o salariata gravida in raport cu contractele individuale de munca cu timp partial de munca pe care le-a incheiat cu unul sau mai multi angajatori.”

Ce parere aveti?
Va multumesc
Atentie
Reducerea timpului de lucru nu va putea fi solicitata cu succes de catre o salariata gravida in raport cu contractele individuale de munca cu timp partial de munca pe care le-a incheiat cu unul sau mai multi angajatori.”
Ce parere aveti?

Ca "expertul" abereaza si ca acest fapt ar constitui o discriminare intre salariata incadrata cu 8 ore si angajata incadrata cu 6 ore.:)

Constitutia:
Art 16 Egalitatea în drepturi
(1) Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

(Inca...) Codul muncii (care favorizeaza salariatul si dezavantajeaza bietii patroni...#-o

ART. 5
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.
(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.
(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.
(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program redus de lucru cosmina_y cosmina_y Buna ziua.Sunt insarcinata in 26de saptamanii si as dori sa stiu daca pot trece la program redus de 6ore pe baza adeverintei de la medicul specialist si in ... (vezi toată discuția)
reducerea programului gravide Mireelaa Mireelaa Pot beneficia reducerea programului cu o patrime fiind angajata la 6 h daca sunt insarcinata? Cui sa ma adresez ? Care este procedura? (vezi toată discuția)
Reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore simion maria simion maria buna ziua!va rog sa imi spuneti si mie daca se poate reduce timpul de lucru de la 8 la 6 ore din probleme economice fara sa se incheie nici un act aditional ... (vezi toată discuția)