Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si ma confrunt cu situatia ca nu stiu concret cum sa operez contabil prescierea unor datorii la intretinere. Am proces verbal semnat de comitetul executiv si presedinta asociatiei care constata prescrierea conform legii 167/1958, dar eu cum sterg acele datorii din listele de evidenta contabile?iar proprietarul E suficient sa tai pozitia de pe lista cu notificarea"prescris, legea 167/1958, proces verbal nr... din data ....?"
Un alt administrator de bloc propune urmatoarea varianta:se face, in baza procesului verbal, o dispozitie de plata catre proprietar cu valoarea sumei prescrise, ex 500 ron,iar proprietarul plateste pe loc aceasi suma , 500 ron, ca si datorie la intretinere ptr lunile aflate in prescriere.E corect?
Mai bine dati-l in judecata si in hotararea judecatoreasca o sa fie consemnata si aceasta prescriere, pe care o veti aplica in contabilitate, peste tot unde suma respectiva este luata in evidenta (restanta lui, scaderea din soldul fondului de rulment a intregii sume).
1-Temeiul legal de stergere datorii il constituie decretul nr 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva
In situatia cand opereaza termenul de 3 ani ,in care asociatia de proprietari nu a inteles sa desfasoare demersuri ,.cu scopul recuperarii sumelor,conform temei
legal precizat, intervine si se notifica in evidenta contabila a asociatiei de proprietari prescriptia datoriei
2-Varianta "doi" cu emiterea de " dispozitie de plata catre proprietar si plata pe loc ,ca si datorie",nu are temei legal,in condiitiile reale cand opereaza prevederile decretului nr 167/1958
Nu domnule administrator, "obligatiile se sting prin;[......] si prin PRESCRIPTIE." vezi si disp. art.1091 Cod civil. Din registrele contabile se scad pursisimplu in baza referatului intocmit de administrator si semnat de contabil si aprobat de presedinte,
,,,exact cum au fost inscise si in listele de plata si verificate de cenzor si aprobate de presedinte.
Exact cum ai zice ca am un "sac plin cu cartofi"dar in realitate cartofii sunt digerati si trebuie sa-i arunci, (nu faci scazamant in gestiune pe motivatia facuta) Deci; am ceva de incasat dar prin efectul legii nu pot incasa,,,asa ca totul se rezuma la stergerea din elementele activului si pasivului al contabilitatii..#-o:(