avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme in gestiune

Lucrez la o firma de 2 ani, de cand s-a deschis firma. Am fost primul angajat al firmei, pe pozitia de gestionar. Mentionez ca firma are vanzari de peste un miliard de lei vechi pe luna si nu mi s-au cerut nici un fel de garantii niciodata. Inventarul s-a efectuat prima oara dupa aproape un an (firma s-a deschis in martie si inventarul a fost facut in ianuarie anu viitor). La acea data inventarul a iesit foarte bine.

Urmatorul inventar a fost facut la un an diferenta, si anume in ianuarie anul curent. (La o firma cu asemenea vanzari nu e obligatoriu s ase faca mai des de atat inventarul?) Intre timp firma a mai deschis in cursul anului trecut si alte depozite la diferite locatii. Marfa era centralizata atat pe calculatorul meu cat si pe inca un calculator de la sediul central al firmei pe baza facturilor. Mentionez ca inventarul s-a facut de fiecare data comparativ cu datele existente in calculator (s-a comparat marfa din depozit cu ceea ce exista in calculator).

Inventarul anul acesta in ianuarie l-am facut eu si am constatat o lipsa enorma (aproape de un miliard lei vechi). Am raportat neregula si, la cererea patroanei, am reefectuat inventarul impreuna cu o alta persoana (prietena de-a patroanei care m-a urmarit pas cu pas la efectuarea inventarului). Aceiasi lipsa enorma si inexplicabila.... In decurs de o luna patroana a decis sa inchida depozitul si momentan lucrez ca si manipulant la o alta locatie in cadrul aceleiasi firme (fara a mi se fi modificat fisa postului; practic figurez in acte tot ca si gestionar)

Anul trecut am avut aproximativ maxim 10 zile de concediu, zile in care altcineva mi-a tinut locul la depozitul unde lucram. Pentru aceasta perioada nu s-a efectuat inventarul si nici nu s-a intocmit nici un act de predare-primire.

Patroana face presiuni asupra mea sa fac un credit sau sa imprumut banii ca sa ii inapoiez paguba. Pe de alta parte ma amenita cu proces penal si cu condamnare la locul de munca. Procesul penal sau condamnarea la locul de munca nu ar trebui sa insemne furt? Nu stiu cum s-a produs aceasta eroare si lipsa din gestiune dar stiu sigur ca nu e vorba de furt.

Mi s-a spus ca demisia mea in aceste clipe ar fi totalmente neindicata. Cu toate ca presiunea psihica va spun sincer e enorma...

Va rog ajutati-ma cu un sfat. Sunt complet dezorientat si nu stiu ce ar trebui sa fac.....
Cel mai recent răspuns: myyxalanx , utilizator 09:39, 4 Iunie 2008
in C.M. figurati angajat ca si gestionar?Atunci trebuiesc respectate conditiile din Legea 22/1969(nu s-a abrogat) privind angajarea gestionarilor,ceea ce implica un ctr.de garantie materiala si o fisa a postului specifica.Nicio gestiune nu se trece de la unul la altul fara inventar sau fara acordul scris din partea celuilalt gestionar.dupa parerea mea sunt multe vicii la constatarea pagubei si ca atare ati avea castig de cauza.consultati un avocat.
inventarul se face cu o comisie prestabilita print-o decizie. Daca la data inventarului aveati functia de gestionar, intradevar conf. Leg. 22/69 trebuia sa fi depus garantie materiala sau imobiliara, in functie de valoarea marfii gestionate, dar acest lucru trebuia sa vi-l comunice angajatorul.
cred ca trebuie sa verificati inca o data documentele de intrare a marfii in gestiune (poate sunt dublate acte, iar marfa ati intodus-o pe stoc de 2 ori...sau daca sunt mai multe gestiuni si aici ma refer la depozite in mai multe locatii, tot ce e posibil sa fiti incarcat dvs. prin acte cu mafra, dar de fapt sa existe marfa faptic in alte depozite...)
cat despre recuperarea angajatorului a sumei lipsa in gestiune, trebuie sa faca decizie, nu asa pe vorbe...
succes !
functia de gestionar o am de la bun inceput, de acum 2 ani. Nu mi s-au cerut niciodata garantii, iar la o asemenea suma pe care o aveam in raspundere garantia trebuia sa fie de natura imobiliara ca sa acopere un miliard-doua cat insemna marfa din depozit. M-am gandit si eu ca ar trebui luate actele toate la mana si verificate cu datele din calculator, dar pentru a lua toate actele la mana de pe un an intreg inseamna cel putin o saptamana de verificari, iar patroana nu vrea sa piarda atata timp. In plus majoritatea actelor sunt scoase dupa informatiile care deja au fost bagate in calculator.
La celelalte depozite cei care au efectuat inventarul acolo au spus ca inventarul a iesit bun. Nu cred ca am autoritatea necesara sa cer sa particip la un inventar acolo. In plus nici nu am vreo dovada cat de mica astfel incat sa banuiesc ca ar fi nereguli acolo. E posibil sa fie, dar....

Multumesc din suflet pentru toate raspunsurile! O sa consult si un avocat si poate o s aravin cu informatii utile , sper eu, si pentru altii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare garantie catalin_klaus catalin_klaus Ma numesc Radu Stefan si am sa va relatez o intamplare.Am lucrat la o firma care se ocupa cu manuale si cursuri de limba engleza.In aceasta firma am fosr ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Sotia mea lucreaza ca gestionar la un depozit farmaceutic, depozit la care sunt mai multe persoane trecute ca gestionari.La angajare nu au semnat ... (vezi toată discuția)
Gestiunea stef1234 stef1234 Buna ziua, am lucrat la o firma unde am fost angajat in functia de director de vanzari. Dupa o perioada de 3 ani am fost disponibilizat din fumctie fara o ... (vezi toată discuția)