Buna ziua, am lucrat la o firma unde am fost angajat in functia de director de vanzari. Dupa o perioada de 3 ani am fost disponibilizat din fumctie fara o explicatie. Timp de 1 an la firma a existat un gestionar care se ocupa de depozit si care avea si cheile depozitului. El tinea si stocul. La plecarea acestuia nu a mai fost angajat nici un gestionar, eu urmand sa preiau stocul de la acel baiat ( dar nu in scris ) adica dupa stocul pe care el il tinea eu l-am verificat daca este corect. Dupa plecarea sa eu am avut cheile depozitului impreuna cu soferul si cu patroana firmei. Acum dupa ce am fost dat afara vor sa-mi impute mie diferentele de stoc care au iesit dupa ce am predat stocul unui alt angajat. Diferentele sunt si cu plus si cu minus. Eu nu am semnat nici un contract de gestionar. Va rog sa-mi dati un sfat, daca mi se poate imputa ceva sau daca ma pot da in judecata pentru diferentele de stoc.
O gestiune se preda/primeste numai pe baza de inventariere faptica care se compara cu un stoc scriptic existent in contabilitate pe baza inregistrarilor contabile
.Exisat Norme emise de MFinantelor care reglementeaza procedura inventarieirii patrimoniului(inclusiv gestiunea de marfa)
Rezultatele inventarieirii se inscriu intr-un proces-verbal. Plusurile se inregistreaza iar minusurile se imputa. Pentru a se imputa gestionarului, trebuie sa se stabileasca ca este vinovat de producerea lor printr-o cercetare administrativa efectuata cf. prevederilor din C.muncii.
De asemenea pentru a fi atrasa raspunderea ca gestionar, persoana trebuie sa fi fost numita in aceasta functie in mod expres ( printr-o decizie )cf. legii 22/1969
Multumesc pentru raspuns. Eu nu am fost numit prin niuci o decizie ca gestionar si nici nu am fost angajat ca ghestionar dar am avut cheile depozitului . Are vreo relevanta acest fapt ?
Daca ati semnat actele cand ati preluat stocul de marfa, sunteti raspunzator pentru acel stoc, chear daca nu ati semnat un contract de gestiune.Daca nu ati semnat nici un act ,(proces verbal de predare -primire) atunci nu trebuie sa va face-ti probleme.
- calitatea de gestionar presupune existenta unui contract de munca si a unei fise de post din continutul carora sa rezulte in mod expres faptul ca primiti si distribuiti diferite bunuri.
eventuala lipsa in gestiune se stabileste in baza unui proces -verbal, cu respectarea prevederilor Leg. nr. 22/1969 privitoare la gestionari;
la momentul preluarii acestei gestiuni trebuia sa luati in primire tot pe baza de proces- verbal din continutul caruia sa rezulte realitatea exacta: plusuri, minusuri, ect.
Exista si o raspundere a gestionarului de fapt.
Legea 22/1969, reglementeaza si situatia acestuia.
Dar evident, raspunderea pentru un eventual prejudiciu poate fi atrasa numai daca se va stabili in urma unei cercetari administrative, vinovatia in producerea acestuia