avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dovada factura
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dovada factura

Buna ziua
O societate comerciala prestatoare de servicii(in acest caz salubrizare)emite facturi catre populatie in dublu exemplar . Casierii merg pe teren si inmaneaza cate un exemplar al facturii, iar in situatia in care nu gaseste pe nimeni , depune exemplarul 2 la sediul societatii.
Acum, sunt persoane , dintre cele care nu au primit facturi care nu vor sa plateasca pe motiv ca nu au factura. lucru adevarat, dar pe de alta parte exista un contract intre parti in care se stipuleaza termene certe de plata, tariful este fix/per persoana(nu este variabil ca la alte utilitati in functie de cat consumi)Intrebarea mea:cum poti dovedi in instanta ca tu ca si prestator ai fost de buna -credinta, iar consumatorul nu trebuia sa astepte factura pentru a plati din moment ce exista un contract intre parti unde este specificat atat tariful pe care trebuie sa-l plateasca cat si termenul de plata.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 21:00, 18 Martie 2011
Opinia mea ce, totusi, trebuia sa comunicati facturile fiscale fiecaruia dintre clientii societatii.
Orice plata se efectueaza in baza unui document fiscal, care, in cazul dvs, este reprezentat de factura.
Este foatre posibil ca un economist sa va indrume mai bine.
aveti obligatia sa faceti dovada transmiterii facturii, care se face sau prin posta cu confirmare de primire sau direct prin semnarea acesteia de beneficiar
larisarazvan a scris:

Intrebarea mea:cum poti dovedi in instanta ca tu ca si prestator ai fost de buna -credinta, iar consumatorul nu trebuia sa astepte factura pentru a plati din moment ce exista un contract intre parti unde este specificat atat tariful pe care trebuie sa-l plateasca cat si termenul de plata.



Veti prezenta contractul (valabil) incheiat cu debitorul rau - platnic.

Astfel, certitudinea creantei rezulta din chiar contractul de prestari servicii încheiat – indiferent de emiterea sau nu a facturilor.
Lichiditatea creantei este dovedita prin acelasi contract, de vreme ce este stabilita câtimea sa, iar exigibilitatea deriva din depasirea termenului de plata agreat contractual.


''Potrivit art. 379 alin. 3 C.proc.civ., creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din însusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul.
În baza contractului de vânzare-cumparare nr. 2111/08.06.2005, recurenta s-a obligat sa vânda intimatei o serie de utilaje, care urmau sa fie folosite în activitatea curenta a celei din urma, în schimbul unui pret de 36.914,57 euro, cu T.V.A. inclus. De asemenea, în art. 4 al contractului, partile au stipulat ca întârzierile la plata sa fie sanctionate cu o penalitate de 0,15% pe zi, calculata asupra sumei restante. În anexa 1 a contractului, au fost enumerate bunurile, iar în anexa 2, partile au stabilit modalitatea de plata a pretului – acesta urmând a fi achitat în noua rate egale, lunare, esalonate în perioada 26.09.2005 – 26.05.2006, la care se adauga un avans de 7.286 euro, scadent la data de 10.06.2005.
Însasi stabilirea sumelor datorate de intimata, în calitate de cumparatoare, prin chiar contractul de vânzare-cumparare si anexele sale, semnate de ambele parti, este de natura a proba caracterul cert al creantei – indiferent de emiterea sau nu a facturilor – si, în considerarea termenelor de plata agreate în anexa 2, cerinta exigibilitatii creantei este îndeplinita, la rândul sau. Iar caracterul lichid al creantei este neîndoielnic si necontestat.''

Curtea de Apel Bucuresti, decizia nr.464 R din 18.03.2010

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere masa credala Boris_B Boris_B Buna, Am primit o notificare de inscriere la masa credala ptr o factura pe care eu am trimis-o prin posta cu confirmare in urma cu ceva timp. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Plata facturii restante lenart denes lenart denes - avem o firma (in industria termopanelor) care , de cateva zile tergiverseaza (parerea noastra este ca ne minte) , sa ne plateasca o factura restanta ! - cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante apeiron2 apeiron2 As vrea sa va intreb daca ar merge sa ma folosesc de ordonanta de plata in cazul recuperari creante intre pers juridica si pers. fizice in baza unor ... (vezi toată discuția)