Am cateva nelamuriri in legatura cu acordarea concediului de maternitate . Am 36 de saptamani de sarcina , in curand va trebuii sa intocmesc dosarul pentru indemnizatie si nu stiu exact daca voi putea beneficia de aceasta . Am o intrerupere pe cartea de munca de aproximativ 30 de zile ( am inteles citind codul muncii ca trebuie sa am 12 luni lucrate consecutiv ) , ma pot duce sa platesc eu aceste impozite care se cer pentru a indeplinii conditiile ? Sau daca nu pot , imi pot lua concediu medical dupa nastere pana la implinirea perioadei de 12 luni ? Se ia in considerare concediul medical sau intreruperea activitatii la locul de munca se face imediat dupa nasterea copilului ? Mentionez faptul ca in afara celor 42 de zile de Concediu medical obligatorii dupa nastere mai imi trebuiesc inca 30 pt a face 12 luni .
buna!
nu stiu exact care este situatia ta, dar partea proasta este ca cele 12 luni necesare pt acordarea concediului sunt anterior nasterii copilului (deci, daca copilul se naste in luna aprilie 2011, se va avea in vedere perioada aprilie 2010 - martie 2011, restul nu conteaza). Partea buna este ca se iau in calcul si fractiuni de luna, asa ca daca ai jumatate de luna lucrata, sau macar 2-3 zile din fiecare luna, e ok. din cate am inteles, nu se mai poate sa platesti din urma.....
1. In Codul muncii nu scrie despre CCC pana la 2 ani. Despre acesta concediu se vorbeste in OUG 111/2010.
2. Daca vreti un raspuns cert trebuie sa dati si dvs. mai multe detalii. De la data prezumata a nasterii mergeti inapoi 12 luni si spuneti ce statut aveati in fiecare luna si cate zile ati lucrat (de la... pana la...).
3. Daca dati aceste date vom putea sa raspundem mai corect.
4. Plata impozitelor si a contributiilor nu va ajuta la a beneficia de CCC pana la 2 ani.
Data nasterii va fi in jurul lui 15 aprilie . Iar perioada lipsa este cam asa : In data de 07.05.2010 am demisionat si m-am reangajat in data de 23.06.2010 .
Va multumesc !
1. In acest caz veti beneficia de indemnizatie de CCC.
2. Sunt permise fractiunile de luna, asa cum spune OUG 111/2010: Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art.2, alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
...