avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIE NOU-NASCUT
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIE NOU-NASCUT

Am sa revin dupa mult timp cu o noua intrebare:prietena mea este isarcinata in 5 luni si nu mai poate beneficia de indemnizatia pt.cresterea copilului,deoarece firma la care lucra a dat faliment in luna aprilie,iar ea a ramas in luna mai.As dori sa intru eu in post-natal,dar exista o mica nelamurire.....mi-am schimbat locul de munca in luna iulie,mai exact am plecat de la fostul loc de munca pe 30 iulie si am inceput in cealalta parte pe data de 1 august.Problema este ca exista diferenta de o singura zi intre cele doua locuri de munca si imi e teama sa nu se considere intrerupere,cu toate ca au fost achitate CAS-ul si celelalte taxe in ambele luni.Credeti ca pot beneficia eu de indemnizatie,chiar daca am acea zi lipsa in decursul unui an?Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: andrutzu , utilizator 21:16, 13 Noiembrie 2012
1. - Nu este vorba de concediu postnatal ci de concediu pentru crestere copil (CCC).
- Puteti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta daca este vorba numai de acea zi de intrerupere.
- Condita este ca pe certificatul de nastere a copilului sa fiti trecut dvs. ca tata al copilului.

2. De altfel OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Deoarece mama nu poate benficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal), deoarece nu are serviciu, dvs. puteti beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.
MULTUMESC TARE MULT!UN RASPUNS MAI PROMPT SI MAI COMPLET NICI CA PUTEAM GASI ALTUNDEVA.SANATATE SI NUMAI BINE!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil ela_sirbu23 ela_sirbu23 buna ziua sunt insarcinata in 30 de saptamani si deoarece nu mi se da prenatalul decat la 31 de saptamani rezulta o intrerupere de 7 zile in contractul de ... (vezi toată discuția)
Despre indemnizatie ccc simonaoti simonaoti Buna ziua, mam angajat in 27 septembrie 2011 in 7 iunie am nascut ,la 37 de saptamani la alea 12 luni pt indemnizatie se pune si concediu prenatal si posnatal ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)