avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii furnizor de agent termic cu sistarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii furnizor de agent termic cu sistarea furnizarii utilitatii

Buna ziua!
Am tot incercat sa gasesc un raspuns prin forum, si, desi sunt sigura ca subiectul nu este nici nou, nici unic, nu am gasit, asa ca o sa incerc sa explic aici situatia.
Locuiesc in Comstanta si Asociatia de locatari de care apartine blocul meu are o datorie de o suta si ceva de milioane RON la Radet. Datoria este vina foste casierite a asociatiei si este de prin 2008 - 2009.
La data cand Radet-ul a facut instiintare privind datoria, a fost scandal mare, tipa a fugit, s-a angajat un evaluator care a facut o expertiza, sa se vada de unde este datoria si (teoretic) s-a depus plangere pe numele respectivei, s-a angajat avocat, etc.
Ulterior a venit altcineva la casierie si platile s-au desfasurat in mod "normal" in continuare. Dar, de o saptamana, RADET-ul a intrerupt furnizarea de caldura si apa calda in bloc, s-a descoperit ca tot ce s-a platit in ultimii 2 ani a fost inregistrat ca plata a datoriilor si penalizarilor, si nicidecum a facturior in curs, nefiind inregistrata nici o luna din 2010 sau 2011 ca platita.
Colac peste pupaza, presedintele de asociatie nu e de gasit pe nicaieri (cica ar fi plecat in strainatate).
Acum suntem toti tare nedumeriti si nu prea stim incotro sa o apucam. Intrebarile mele ar fi:
- nu ar fi trebuit ca de la data la care a fost facuta plangerea impotriva fostei casierite, sa se inceapa plata facturilor curente, si nu a restantelor?
- daca s-a tot platit asa, exista sansa ca, odata achitata datoria fostei casierite, ea sa nu mai poata fi trasa la raspundere?
- daca da, cine va plati datoria, avand in vedere ca locatarii au chitante doveditoare ca si-au platit facturile la timp?
- cum putem afla daca s-a depus plangerea sau nu ? (acum banuim ca e si presedintele implicat....)
- se poate prescrie datoria si fosta casierita sa zburde fericita cu 125.000.000 RON? (ca daca da, ma angajez si eu la o asociatie :D)
- si, nu in ultimul rand, ce putem face? nu de alta, dar nu e chiar asa cald, nici afara nici in casa, suntem si familii cu copii mici si nu e prea distractiv fara apa calda si caldura.....

Multumesc anticipat, pt ca ati avut rabdare sa cititi pana aici.
O zi buna si calduroasa va doresc!
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 04:33, 21 Martie 2011
1-Plata restantelor trebuia atent negociata si consemnata in inscrisul prin care asociatia de proprietari isi asuma responsabilitatea platii restantelor acumulate fata de furnizorii de servicii
2-Care este pozitia cenzorului.comisiei dvs de cenzori?
3-Adunarea generala prebuie sa prevada in ordinea de zi modalitatea de solutionare a restantelor.De regula ,in astfel de situatii pentru a putea beneficia de servicii,initial se hotaraste acoperirea debitului de proprietari,urmand ca prin actiunea in instanta,ulterior sa se solicite obligarea la plata a excasieritei ....drum lung si fara garantie pentru ca exista posibilitatea ca aceasta sa nu poata fi executata
4-Documentele asociatiei de proprietari trebuie sa fie pastrate la sediul administrativ al acesteia.Chiar daca presedintele de asociatie este de negasit,memebrii comitetului trebuie sa cunoasca daca s-a dispus sau nu formulare de plangere la politie sau parchet ,care ar trebui sa fie inregistrate in registrul de iesiri al asociatiei de proprietari
5-Pentru alinierea la normele in vigoare,realizati nucleu de initiativa,convocati adunare generala,alegeti comitet executiv ,cenzor si presedinte care sa analizeze cu responsabilitate situatia exacta cu care se confrunta asociatia,functie de care puteti dispune masurile necesare
Puteti solicita inclusiv sprijinul la serviciul specializat din cadrul primariei
Faptul ca au fost platite restantele din perioada 2008-2009, nu o exoreneaza de la raspundere pe fosta casiera a asociatiei.

Daca de la data constatarii pagubei au trecut trei ani (nu stiu exact termenul de prescriptie pt aceasta fapta) si nu a fost actionata in judecata s-ar putea sa aveti o problema cu prescrierea faptei mai ales daca nu aveti un proces verbal in care casiera a recunoscut lipsa banilor...
Parerea mea e ca trebuia sa o dati in judecata nu sa faceti plangere ...
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este ca vicepresedintele sa mearga de urgenta la RADET si sa solicite un acord de esalonare pentru plata facturilor restante. Asta pentru a va da drumul rapid la caldura si apa calda pentru ca, asa cum spuneati, nu prea e cald afara.
Daca nu aveti vice, convocati de urgenta o sedinta a comitetului si sa il desemnati. Mergeti la familia presedintelui si solicitati stampila. Daca nu e de gasit nimeni, cu procesul verbal al sedintei de comitet si cu actul constituitv al asociatiei mergeti la un centru si faceti o noua stampila cu mentiunea vicepresedinte.
Dupa ce s-a reluat furnizarea agentului termic, casierul sa ia la mana chitantele si sa vada ce scrie pe ele. In principiu trebuie sa scrie ca suma de reprezinta contravaloarea facturii X din data de ......
Daca au trecut trei ani si "adimistratora" sau casiera nu a fost actionata in justitie, convocati frumusel o adunare generala extraordinara si hotarati ca prejudiciul creat de fosta casiera sau administratora sa fie recuperata de la presedinte si membrii comitetului.

- nu ar fi trebuit ca de la data la care a fost facuta plangerea impotriva fostei casierite, sa se inceapa plata facturilor curente, si nu a restantelor?

Furnizorul nu este interesat de motivul pentru care nu i-ati platit. Este ceva care priveste strict conducerea asociatiei, iar pe furnizor il intereseaza sa-si recupereze contravaloarea serviciilor.
El a incasat sumele in contul facturilor vechi, in ordinea emiterii lor

Puteti afla chiar din arhiva asociatiei. actele la cine stateau, chiar nimeni din comitet nu stie daca s-a depus ori nu plangere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apa si caldura sistata, asociatie de proprietari nelegal constituita vandreea vandreea Buna ziua, M-am mutat de curand intr-un apartament din sectorul 3, plecand dintr-un bloc cu 7 scari in care administratorul era aproape dictator si nu se ... (vezi toată discuția)
Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)
Furtul banilor din asociatie zapata_29 zapata_29 Buna ziua ! Acum un an si jumatate , fosta sefa a asociatiei de proprietari \"a fugit\" cu banii platiti timp de mai mult luni de zile ( din spusele ... (vezi toată discuția)