Buna ziua,
Redeschid acest topic cu urmatoarea situatie. De curand am primit o oferta de lucru in Italia atat pt mine cat si pt sotie. La inceput a fost de acord mai ales in contextul in care plecam eu, ea si copilul iar in Italia sunt parintii mei care au apartament, deci am fi avut cazare si masa plus un job platit mai bine decat in Romania.
Cum spuneam , la inceput a fost de acord, apoi in fiecare zi se razgandea de el putin 3-4 ori. Am ajuns la serviciul pasapoarte fara sa stiu daca va face fotografii sau nu, daca sa ii platesc si ei taxa sau nu...
Ideea este ca am discutat indelung cu ea si nu vrea sa mergem in Italia deoarece este foarte atasata de rudele ei de aici si nu vrea sa plecam.
In contextul in care m-as urca in masina si as pleca maine in Italia singur, ramanand ea si copilul in Romania (locuiesc cu parinti ei si fratii ei) , pot fi acuzat de abandon de familie ?
In ultima saptamana am pierdut tot ce consolidasem in Romania in speranta unei vieti mai bune. Am pierdut serviciul (am demisionat sperand ca voi pleca), am notificat bancile ca voi plati online ratele atasand si noua adresa din Italia, am reziliat abonamentele la mobil si multe altele. De dat inapoi, nu mai am cum sa dau. Trebuie sa plec, cu sau fara ea. Problema e ca ea ameninta ca dcaa plec se duce la politie si depune plangere pt abandon de familie.
Conform legii :
Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:
parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Prima situatie prevazuta de Codul Penal, parasirea implica o actiune de indepartare de la domiciliu a celui obligat la intretinere, iar alungarea presupune, dimpotriva indepartarea de catre faptuitor a celui indreptatit la intretinere, de la domiciliul sau. Lasarea fara ajutor implica din partea celui obligat la intretinere o atitudine de pasivitate; acesta nu pleaca de la domiciliu si nici nu il indeparteaza de la domiciliu pe cel indreptatit la intretinere ci, continuand sa stea impreuna, nu ii furnizeaza mijloacele de trai necesare.
Dar nu stiu cum sa o interpretez in cazul de fata. Cum pot fi obligat la intretinerea ei in contextul in care o sa ma angajez acolo si va dura pana voi primi salariul iar ea locuieste cu parintii ei.
Va multumesc