Eu si sotia mea suntem in pragul divortului .am tot incercat sa tragem de relatia asta datorita copilului ... ea spune ca o sa plece in Italia sa isi faca bani citva ani de zile si apoi o sa se intoarca sa imi ia baiatul ...as dori un sfat cum ar trebui sa procedez in cazul in care ea face pasul si pleaca ...( so bag la abandon de familie ) am sanse sa nu mai poate avea dreptul sa imi ia copilul ?? ca si bunuri impreuna avem o masina valoare 4000 euro ...si ceva electrocasnice ..electronice ..mobila ...toate luate acum 5 -7 ani (vechituri ) care nu are pretentia la ele ..masina este pe numele ei ....dar spune ca imi face contract de vinzare cumparare pe numele meu .....ea chiar daca ar sta in tara nu ar avea unde sa stea cu copilul ....parinti ei nu au casa sunt divortati si stau la alti frati ...ei sunt 9 copii si nu au conditii de a creste un copil .....noi 3 locuim acum cu parintii mei ....
Va multumesc anticipat
Daca veti introduce actiunea de divort, veti solicita dvs incredintarea copilului. Situatia mamei - care dupa cum spuneti dvs vrea sa plece in Italia si nici nu are posibilitatile materiale de a creste copilul nu este una favorabila pentru ca ea sa obtina incredintarea lui. Daca se va pronunta divortul si copilul va va fi incredintat, ea va avea dreptul de a pastra legatura cu copilul si de a-l vizita, si va fi obligata la plata pensiei alimentare. Ea va trebui sa solicite instantei stabilirea unui program de vizitare.
Incredintarea copiilor unuia din parinti nu are un caracter defintiv, in sensul ca ,daca parintele caruia ii este incredintat copilul nu se ocupa corespunzator de el, sau daca copilul dupa varsta de 10 ani vrea sa isi schimbe optiunea in ce priveste incredintarea la celelalt parinte, parintele care nu are incredintat copilul poate introduce o actiune pentru reincredintarea acestuia. Va trebui sa dovedeasca in acest caz doua elemente:
- ca parintele la care e copilul nu se ocupa de el
- ca acest copil trebuie sa ii fie incredintat pentru ca are toate mijloacele necesare si e in interesul superior al copilului.
Faptul ca ea pleaca la munca in Italia nu savarseste infractiunea de abandon de familie.
In privinta bunurilor comune, dupa terminarea procesului de divort veti face partajul care se poate realiza pe cale amiabila iar in caz contrar pe cale judecatoreasca.
Eu va recomand ca in situatia in care sotia paraseste domiciliul conjugal, sa intentati actiune de divort si sa cereti incredintarea minorului, plus plata unei pensii de intretinere de catre aceasta pentru minor. Aveti toate sansele sa le obtineti.
Abia apoi, daca va incadrati in cele prevazute de codul penal, sa va ganditi la o eventuala plangere penala.
Codul penal - Art. 305 - Abandonul de familie
(1) Savarirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) nendeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege;
c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judectoreasca,
se pedepseste, in cazurile prevazute la lit. a) i b), cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c), cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda
nu se poate face contract de vanzare-cumparare, atata timp cat nu este facut partajul. este bine ca partajul sa fie facut in acelasi timp cu divortul. vedeti cum este mai avantajos: la notar dupa terminarea divortului sau la judecatorie a data cu divortul.
cel mai bine este sa apelati la un avocat.
Abandon de familie
pysykmady
As putea sa fac o plangere de abandon de familie,in plus el este cercetat de politie sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere de arme neletale,Deoarece ... (vezi toată discuția)