avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... insulte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

insulte

Buna ziua,am a avut o cearta cu o persona care a inregistrat cearta noastra spunind ca ma va da in judecata eu cred ca nu are destule dovezi ,nu am jignit in public dar daca se intimpla totusi am nevoie de avocat ? ma poate d cineva in judecata ptr ca am folosit niste cuvinte nu prea frumoase ?
Cel mai recent răspuns: Anna31 , utilizator 14:23, 19 Martie 2011
Prin decizia nr. 62 din 18.01.2007 a Curţii Constituţionale, pronunţată în cadrul controlului concret a posteriori de constituţionalitate (asupra unei legi intrate în vigoare, deci promulgate şi publicate în Monitorul Oficial) s-a admis excepţia de neconstituţionalitate şi s-a constatat că dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi, partea referitoare la abrogarea art. 205, art. 206 şi art. 207 din Codul penal, sunt neconstituţionale.
Decizia Curţii Constituţionale determinând, prin efectele sale, suspendarea efectelor normei juridice declarate ca fiind neconstituţionale, face ca de la data publicării sale în Monitorul Oficial să reintre în vigoare dispoziţiile art. 205 şi art. 206 din Codul penal, ceea ce echivalează cu incriminarea din nou a faptelor de insultă şi de calomnie.
Consider acest mod de rezolvare a lucrurilor nu tocmai usor de acceptat, avind in vedere ca art.60 alin.3 din Legea nr.24/2000 zice ca "abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are totdeauna caracter definitiv. Nu este admis ca prin abrogarea unui act de abrogare anterior să se repună în vigoare actul normativ iniţial". Dar, principial vorbind, nu este admisibila nici aplicarea unor prevederi legale neconstitutionale.
Cu toate acestea, pana la elaborarea unei legi care sa prevada in mod explicit incriminarea acestor fapte, jursiprudenta a actionat neunitar. Cert este ca o speta de aplicare prin incriminarea acestor infractiuni este cea pronuntata de Secţia penală a Tribunalului Ialomita (Decizie nr. 74/2007 din 27/02/2007).

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cred ca pentru a incepe un proces, fiecare ar trebui sa gandeasca de 2 ori-nu e la indemana orisicui, nu stii cum se poate intoarce impotriva ta, etc.Mai cred ca trebuie sa ai si timp disponibil pt.asa ceva.Dar ar fi bine, sa incercati un mic exercitiu de autodisciplina-cu totii avem rabufniri, mai injuram si in gand, dar avem grije sa nu procvocam ceva ireversibil.Putin probabil sa va dea in judecata, pe baza unei inregistrari-expertiza, etc.
Da, aveti dreptate! dar ptr linistea mea sa ma consult cu un avocat sau sa astept sa faca ea primul pas?multumesc ptr raspuns
Pentru a avea certitudinea materializarii interesului partii de a formula plangere
impotriva dvs ,asteptati sa fiti chemata de politie si abia atunci,functie de situatie,puteti sa apelati la persoana specializata
Insulta nu mai este calificata ca infractiune.Asa incat nu ar trebui sa va faceti griji.

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru injurii iulian56 iulian56 Buna ziua ! Sunt in divort cu sotia si despartiti in fapt de un an de zile Eu , i-am scris cuvinte jignitoare la nervi, adica am dat-o dracului - precizez ... (vezi toată discuția)
Cum se poate pedepsi / chema in judecata o persoana care te insulta CYBORG CYBORG Buna ziua! 1. Am citit pe Internet, puteti verifica: \\" INSULTA şi CALOMNIA sancţionate cu închisoarea Știri April 30, 2013 34 Comentarii ... (vezi toată discuția)
Se pare ca marian godina ma da in judecata blueobelix blueobelix Nu e o gluma. Mister Marian Godina; ocupatie: eroul national al Romaniei ma ameninta ca ma va da in judecata si sa ma pregatesc . Ce e de facut in acest caz? ... (vezi toată discuția)