avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Obtinerea de venituri in cazul pensiei de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Obtinerea de venituri in cazul pensiei de invaliditate

Sunt pensionat gradul II invaliditate. Pot fi desfasurate activitati din care sa rezulte venituri (contract de colaborare, conventie, etc.)?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:57, 26 Martie 2011
Potrivit Legii nr.263/2010, pensionarii de invaliditate gradul II nu pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie.

Art.6 din Legea nr.263/2010 prevede categoriile de persane care sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii .... la alin.1 pct.VI lit.b prevede : persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din contracte/ convenţii încheiate potrivit Codului civil.
Multumesc pentru raspuns freeelis. Inteleg ca nu am dreptul de a desfasura nici o activitate din care sa rezulte venituri?
Nu aveti dreptul sa cumulati pensia de invaliditate cu alte venituri. In primul rand pensia de invaliditate gradul II presupune pierderea totala a capacitatii de munca. Puteti sa solicitati suspendarea platii pensiei si sa realizati venituri, dar asta nu este deloc o idee buna. La prima revizuire medicala veti fi depensionat.

In al doilea rand, art. 114, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 263/2010 prevede urmatoarele: "În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze: (...) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.". Puteti citi, mai jos, art. 6, pct. I, II si IV din Legea nr. 263/2010, astfel cum a fost modificata prin OUG nr. 117/2010.

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
.............................................................
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
................................................................

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar de boala cu schizofrenie poate lucra cu carte de munca? eu_1988 eu_1988 o persoana cu schizofrenie care este pensionata de boala, cu sau fara vechime in campul muncii poate fi angajata cu carte de munca? in ce conditii? poate fi ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate gradul ii - pot lucra? MicaCris MicaCris Sunt pensionata pe caz de boala grad 2. Pot presta vreun fel de activitate suplimentara retribuita? Doresc sa fac ceva in cadrul asociatiei noastre de la bloc. ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata si contract de munca bulzanv bulzanv am 37 ani lucrati ,as putea sa ma pensionez anticipat cu penalizare pentru 24 luni ( 18%) .Doresc sa =mi raspundeti daca m-as pensiona anticipat as mai ... (vezi toată discuția)