avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate gradul II - pot lucra?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate gradul II - pot lucra?

Sunt pensionata pe caz de boala grad 2. Pot presta vreun fel de activitate suplimentara retribuita? Doresc sa fac ceva in cadrul asociatiei noastre de la bloc. Ce anume am dreptul legal fara a afecta pensia si fara a fi in ilegalitate?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:57, 28 Martie 2011
In principiu consider ca aceasta pensie de invaliditate este foarte mica si doresc sa-mi pot creste un picut veniturile. Nu-mi ajung banii de pensie nici macar pentru medicamente, dar pentru intretinere. De aceea doresc sa pot face alta activitate foarte usoara dar care sa-mi aduca un mic venit suplimentar. In acelasi context insa, doresc sa nu fac nimic ilegal care sa-mi aduca vreo urmare nefasta. Va multumesc ca existati si ajutati oamenii in acest fel. Fiti binecuvantati.
Nu aveti dreptul sa prestati o alta munca cit timp aveti pensie gradul doi.......si sa prestati munca la negru este riscant........daca cineva va face o reclamatie pierdeti dreptul la pensie.........de aceia ati fost avertizata........;)
Incadrarea in gradul II de invaliditate presupune pierderea totala a capacitatii de munca. Potrivit art. 114, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 263/2010, "in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze: (...) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni."

Deci nu puteti lucra. Art. 6, alin. (1), pct. I, II si IV din Legea nr. 263/2010 il puteti citi mai jos:

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
. I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
.......................................................
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
........................................................
legal, mergeti sa va dea cu gradul 3 , cuantumul este mai mic este adevarat , dar puteti da lucrati sa va ajungeti cu banii.
diana1sefa a scris:
legal, mergeti sa va dea cu gradul 3 , cuantumul este mai mic este adevarat , dar puteti da lucrati sa va ajungeti cu banii.

Nu exista nicio prevedere legala in sensul schimbarii gradului de invaliditate la cererea beneficiarului de pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea de venituri in cazul pensiei de invaliditate sorinaga sorinaga Sunt pensionat gradul II invaliditate. Pot fi desfasurate activitati din care sa rezulte venituri (contract de colaborare, conventie, etc.)? (vezi toată discuția)
Pot lucra cu conventie sau contract de colaborare daca am pensie gradul ii de invaliditate iuliangl iuliangl Buna ziua. Am o intrebare .Se poate sa lucrez cu conventie sau cu contract de colaborare daca beneficiez de pensie de grad II de invaliditate? Astept un ... (vezi toată discuția)
Poate deveni pfa un pensionar pe caz de boala? tudorflorentina tudorflorentina Daca ma pensionez pe caz de boala, pot sa devin persoana fizica autorizata sau sa infiintez o Firma? (vezi toată discuția)