avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Directiva 95/46/CE a Parlamentului European
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Directiva 95/46/CE a Parlamentului European

Am primit de la un prieten un mail cu urmatorul subiect:
"Conform deciziei UE, Israelul controlează datele personale ale românilor!
Jurnalul Oficial L 027 , 01/02/2011 p. 0039 – 0042
Decizia Comisiei din 31 ianuarie 2011
în temeiul Directivei 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind nivelul de protecție adecvat asigurat de Statul Israel privind prelucrarea automată a datelor cu caracter personal [notificată cu numărul C(2011) 332]
(Text cu relevanță pentru SEE)". Textul deciziei la adresa:
[ link extern ]
Stie cineva despre ce este vorba???
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
Sandu Marian, utilizator
Cel mai recent răspuns: SorinDor , utilizator 20:42, 1 Decembrie 2011
Prietenul dvs fie este prost informat, fie cu buna stiinta va induce in eroare. Directiva respectiva nu spune nicaieri ca cineva din Israel ar primi automat date ale cuiva din Uniunea Europeana (caci despre ea e vorba, nu de Romania).

Daca ati fi citit documentul pe care il indicati ati fi vazut ca precizeaza clar: "În sensul articolului 25 alineatul (2) din Directiva 95/46/CE, se consideră că Statul Israel oferă un nivel adecvat de protecție a datelor cu caracter personal transferate din Uniunea Europeană în ceea ce privește transferurile internaționale automate de date cu caracter personal din Uniunea Europeană sau în cazul transferurilor neautomate, dacă aceste sunt supuse unor prelucrări automate în Statul Israel."

Asta inseamna ca trebuie sa ne uitam la Directiva 95/46/CE, pentru ca ea este cea care reglementeaza protectia datelor cu caracter personal si conditiile in care acestea pot fi transferate de catre operatori atat catre state UE cat si inafara. In ce priveste transferul catre state terte, articolul 25 indicat prevede ca "transferul către o țară terță a datelor cu caracter personal care fac obiectul prelucrării sau sunt destinate prelucrării după transfer nu poate avea loc decât dacă, sub rezerva respectării dispozițiilor de drept intern adoptate în temeiul celorlalte dispoziții ale prezentei directive, țara terță în cauză asigură un nivel de protecție adecvat".

Caracterul acesta adecvat se stabileste de catre Comisie, prin decizii precum cea care v-a panicat fara justificare. Ceea ce confirma ea este ca in Israel exista legi si autoritati de control in domeniul protectiei datelor cu caracter personal care asigura un grad de protectie suficient de ridicat, asemanator celui din UE. Din acest motiv operatorii comunitari pot transfera fara probleme date personale catre acest stat, cu conditia respctarii celorlalte cerinte legale.

Sper ca acum ati inteles. Chiar nu-mi explic ce anume e asa ingrijorator in decizia aceea si de unde poate cineva trage concluzii ca cea precizata!
Stimata D-na Andreea ,
Intmaplator am ajuns pe acest site si am gasit informatiile cu privire la directiva in cauza . Am citit-o si eu . Nu sufar deloc de teoria conspiratiei si sunt un tip foarte calculat.
Puteti sa lamuriti de ce :

1. este nevoie de o astfel de directiva ? Ce logica si ce necesitate exista in care un stat sau o institutie a unui stat sa transfere datele personale ale cetatenilor spre un stat tert si cu atat mai mult catre un stat necomunitar si in speta chiar Israel...un stat aflat in razboi vesnic si cu o legislatie unica si care nu dau socoteala nici unei legislatii internationale ?
2. dintre toate tarile din lume de ce s-a emis aceasta directiva musai ptr Israel...? Ptr celelalte state din lume exista astfel de prevederi de transfer ? Ptr Gambia , Mongolia ...etc ??

Daca stiti raspundeti ..altfel argumentatia dvs de mai sus ,perfect corecta nu este completa si lipseste tocmai cadrul intreg a povestii.
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2011
SorinDor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum primesc despagubiri gdpr? Xerxes77 Xerxes77 Inteleg ca exista societati/organisme care asista cetatenii carora li s-au injcalcat drepturile prevazute in legislatia GDPR in a obtine despagubiri. In cazul ... (vezi toată discuția)
Unde sa autorizez activitatea? (lucru online de acasă) Ionut1812 Ionut1812 Bună, Dacă fac un pfa pentru a lucra remote (de acasă, pe calculator) pentru firme din străinătate, unde trebuie sa imi autorizeze activitatea ... (vezi toată discuția)
Este necesara inregistrarea la a.n.s.p.d.c.p. ? biancasima biancasima Buna! Doresc sa deschid un magazin online unde o sa vand initial produse digitale (vectori, ilustratii etc. care se pot descarca in urma efectuarii platii) ... (vezi toată discuția)