avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenitori rezervatari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenitori rezervatari

buna ziua.

in cazul in care defunctul are 3 copii, si face un testament in care vrea sa imparta bunurile altfel (incluzand eventual si alte perosane), se poate aplica testamentul in Romania ?
exista vreo lege care sa stipuleze clar un procent din bunuri care ar trebui sa revine automat mostenitorilor directi (copii), indiferent de vointa defunctului ? care este acel procent (daca exista).

multumesc.

Cel mai recent răspuns: alex5 , utilizator 10:37, 21 Martie 2011
Pentru 3 sau mai multi copii, rezerva succesorala a acestora este de 3/4 din mostenire (dci poate face liberalitati in limita a 1/4 din mostenire), la care se adauga, daca este cazul 1/8 din mostenire ca rezerva a sotului supravietuitor.
nu exista sotie supravietuitoare.
intrebarea ar fi : cat este minumul rezervat per copil , 1/4 ? poate unul din cei 3 copii sa primeasca mai putin de 1/4 din mostenire, daca asa a fost vointa defunctului ?
multumesc.
alex5 a scris:

poate unul din cei 3 copii sa primeasca mai putin de 1/4 din mostenire, daca asa a fost vointa defunctului ?


Daca VREA, poate!
Legea ii lasa o rezerva chiar impotriva vointei liberale a defunctului, dar ...nu i-o baga in traista mostenitorului rezervatar.
Bunaoara, mostenitorul rezervatar care renunta la mostenire, pierde si dreptul asupra rezervei.
"Nimeni nu este obligat a face acceptarea unei mosteniri ce i se cuvine" (art 686 c.civ.)

Acesta ar fi raspunsul, daca incepeti intrebarea cu "POATE", dar banuiesc/ghicesc ca NU in acest sens ati formulat intrebarea (Raspunsurile pe care le primiti, depind si de modul cum adresati intrebarea. Si, tot astfel, in instanta, reclamantul nu capata ceea ce ...merita, ci, eventual, ceea ce CERE).

Mostenitorul rezervatar nemultumit de testament (pentru ca ii incalca rezerva) poate sa CEARA reductiunea testamentului. Termenul de prescriptie al actiunii in reductiune este de 3 ani de la deces.

Daca mostennitorii rezervatari nu pretind dreptul lor asupra rezervei, atunci (ca sa va citez) "se poate aplica testamentul" asa cum e.

Intinderea rezervei variaza in functie de numarul descendentilor. Pentru 3 descendenti rezerva este de 3/4 din mostenire.

Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
romascanu, moderator
multumesc de raspuns.
am inteles ca pt 3 copii exista "rezerva" comuna de 3/4 din mostenire - normal, daca e clamata in instanta.
banuiesc (nu nu sunt inca 100% sigur) ca fiecare din cei 3 copii are cate o parte egala din "rezerva" deci o treime din cei 3/4 (adica in acest caz cate 1/4 din mostenire) - iarasi , in contextul in care se cere acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire: parintele poate face testament in favoarea altei persoane decat copilul sau poate vinde ceea ce are? cristel52 cristel52 Un parinte are dreptul de a-si dezmostenii copiii, lasand un testament unei alte persoane, fie ea nepot sau stranepot ? Cat traiste parintel are dreptul sa ... (vezi toată discuția)
Dreptul mostenitorilor rezervatari la succesiune ? calin_andrei calin_andrei Buna ziua, Poate ma lamureste si pe mine cu o problema specifica succesiunilor: defunctul are 3 nepoti care se afla in grad succesoral egal. Copii nu ... (vezi toată discuția)
Un testament se poate ataca in instanta? truscalaurentiu truscalaurentiu Buna ziua! Am un unchi care a facut testament ca doreste sa imi lase o casa la tara. Persoana in cauza are 2 copii care nu sunt in tara. Intrebarea este daca ... (vezi toată discuția)