avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... retinere spre judecare in apel a cererii de divort.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

retinere spre judecare in apel a cererii de divort.

La fond, dupa ce s-a administrat proba cu ancheta sociala, depusa la dosar, la termenul la care martorii propusi de reclamant si incuviintati de instanta erau prezenti in vederea audierii, reclamantul nu se prezinta, este lipsa si parata, dar instanta respinge actiunea ca nesustinuta. reclamantul declara apel, facand dovada ca la acel termen a fost in imposibilitatea de a se prezenta, fiind imobilizat la pat (depune in acest sens in apel dovada medicala). Oricum, instanta de fond putea sa suspende judecata, ambele parti fiind lipsa si necerand nimeni judecarea cauzei in lipsa partilor.Probabil ca se va admite apelul pe aceste considerente. Treaba este: poate instanta de apel sa retina cauza spre judecare si sa administreze proba cu martorii propusi si incuviintati la fond, dar neaudiati, sau va trimite cauza spre rejudecare instantei de fond, avand in vedere ca prin hotarare instanta de fond nu a antamat fondul cauzei, ci s-a pronuntat pe exceptie.Precizez ca apelantul-reclamant nu a solicitat trimiterea cauzei spre rejudecare ci retinerea si judecarea de catre instanta de apel.Cum credeti ca se interpreteaza disp.art. 297, alin.1, C.Pr.Civ. în acest context?
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 07:37, 24 Martie 2011
Dupa parerea mea, apelul nu va fi admis. Faptul ca reclamantul era imobilizat la pat, trebuia dovedit la fond printr-un certificat medical, situatie in care actiunea nu ar mai fi fost respinsa ca nesustinuta.
In cazul fericit in care apelul s-ar admite, instanta de apel are doua variante: sa retina cu judecare sau sa trimita la instanta de fond.
Apelul este admisibil nu pentru ca reclamantul a fost imobilizat la pat, ci pentru ca instanta de fond a dat o hotarare cu gresita aplicare a legii. Respingerea actiunii ca nesustinuta intervine, conform art.616,C.Pr.Civ., cand reclamantul a fost lipsa, dar parata a fost prezenta. In speta, la termenul de judecata au lipsit ambele parti, asa ca solutia legala era suspendarea judecatii cauzei pe lipsa nejustificata a partilor, conform art.242, alin.1, pct.2, C.pr.Civ. Pe mine ma interesa daca instanta de apel este obligata sa trimita spre rejudecare sau poate retine si judeca in apel, cu aompletarea probatoriului.
Am avut termen, apelul a fost admis, sentinta de fond anulata si cauza trimisa spre rejudecare la fond.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs - casare cu retinere sau cu trimitere? eugen82 eugen82 Am termen recurs , la fond nu s-a cercetat fondul, a fost respinsa cererea pe exceptie. Prin cererea de recurs am solicitat casarea si trimiterea spre ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)
Apel din propria culpa moraru alexandru moraru alexandru Intr-o speta insitanta s-a pronuntat: admite in parte cererea, anuleaza dispozitia numarul... emisia de parat. Respinge cererea de anulare a deciziei de ... (vezi toată discuția)