nicolae_s a scris:
Un S.R.L. (A) cu 2 asociati 50-50%, unul administrator. Cel care nu este administrator este administrator la o alta firma (B) ce activeaza in acelasi domeniu de activitate dar de care administratorul avea cunostinta in momentul infiintarii societatii(A).
La un moment rezultatele din ce in ce mai bune ale S.R.L. ului (A) incepe sa il deranjeze pe celalalt asociat care incearca sa obstructioneze actiunile administratorului firmei (A) incercand sa ii impuna acestuia sa obtina contracte de exclusivitate cu producatori in favoarea celeilalte firme, in caz contrar amenintand cu obstructionarea activitatii...
Ce actiuni ar putea intreprinde actionarul folsindu-se de dreptul sau de vot in sensul obstructionarii activitatii si cum poate asociatul administrator sa se apere de acesta?
Cunosc faptul ca legea 31/1990 spune ca acesta poate fi exclus in cazul in care obstructioneaza activitatea admnistratorului, dar cum poate fi acest lucru dovedit?
Singura posibilitate (legala) prin care asociatul neadministrator va putea sa intervina in activitatea societatii consta in exercitarea dreptului de vot in cadrul Adunarii generale.
Atributiile principale ale Adunarii generale sunt enumerate la art. 194 alin. (1) Legea nr. 31/1990.
In rest, activitatea de administrare a societatii - incheierea de acte juridice in numele si in contul societatii, semnarea corespondentei si a actelor de banca, reprezentarea in instanta si altele asemenea - este de competenta exclusiva a administratorului.
Totusi, actul constitutiv poate prevedea anumite limitari ale puterilor administratorului. De ex, administratorul nu poate angaja societatea decat cu aprobarea Adunarii Generale pentru acte juridice avand o valoare mai mare de ......
In aceasta ipoteza, este evident ca asociatul neadministrator poate influienta incheierea/neincheierea anumitor contracte.
Altfel, asa cum am spus mai sus, dreptul de vot al asociatului neadministrator nu va putea fi exercitat decat in cadrul Adunarii generale, strict pentru probleme ce sunt de competenta acestei adunari (conform legii si actului constitutiv).
nicolae_s a scris:
Cunosc faptul ca legea 31/1990 spune ca acesta poate fi exclus in cazul in care obstructioneaza activitatea admnistratorului
Unde ati citit asa ceva?
Mai degraba aceasta ar putea constitui un motiv de dizolvare a societatii (art. 227 alin. 1 lit. e Legea 31/1990 – neintelegeri grave intre asociati).