Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin Actul Constitutiv sau Adunarea Generala a Asociatilor. In ipoteza administrarii societatii de catre mai multi administratori, acestia vor constitui un consiliu de administratie.
Administratorii raspund de tinerea evidentei financiar-contabile si de indeplinirea tuturor indatoririlor ce le revin. Administratorii raspund pentru orice daune pricinuite societatii prin nerespectarea atributiilor lor.
Administratorii societatii au urmatoarele atributii:
- duc la indeplinire hotararile Adunarii Generale a Asociatilor;
- semneaza actele, scrisorile si publicatiile emise de societate;
- tin registrul Asociatilor si reprezinta, singuri sau impreuna cu ceilalti asociati, societatea in relatiile cu autoritatile, partenerii de afaceri, etc.;
- convoaca Adunarea Generala a Asociatilor cel putin o data pe an sau ori de cate ori este nevoie;
- raspund in fata Adunarii Generale a Asociatilor si a cenzorilor pentru bunul mers al activitatii societatii;
- au drept de semnatura in banca;
- au dreptul de a modifica obiectul de activitate al societatii, marirea, reducerea sau reintregirea capitalului social.
In exercitarea functiilor lor, administratorii sunt obligati ca in relatiile cu societatea sa respecte limitele impuse de lege, de contractul de munca ( daca este cazul) precum si de deciziile Adunarii Generale a Asociatilor.
Administratorii vor actiona in numele societatii depunand toata diligenta.
Administratorii intocmesc anual bilantul conform normelor pentru societati si normelor metodologice ale Ministerului de Finante si depun un exemplar la Registrul Comertului.
Reprezentantul legal al societatii sunt administratorii.
Reprezentarea este generala, in conformitate cu prevederile legale, urmand a fi exercitata in raporturile cu alte societati, cu organele statului si ale justitiei precum si in raporturile cu partenerii contractuali si cu salariatii societatii.
Administratorii nu pot, fara autorizatia Adunarii Generale a Asociatilor, sa utilizeze mandatul de administrator in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi gen de comert pentru propriul lui castig, nici pentru castigul altei persoane fizice sau juridice si nici sa fie membru ( asociat) al oricarei societati in care responsabilitatea asociatilor este nelimitata.
Deciziile administratorilor se iau in unanimitate.
Restul vedeti in Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale actualizata.