avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare..cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare..cadastru

Buna,solicit ajutorul DV.poate gasesc aici un raspuns : parintii mei au hotarat sa-mi vanda casa cu teren mie ,ei fiind divortati legal ( partajul nu a fost facut )problema e ca toate actele au fost pierdute,dupa o goana de cateva luni eu le-am adunat,adica am obtinut contract de vanzare-cumparare a terenului(fara constructie)in marime de 600mp ,am facut cadastru ,dar in planul de amplasare si delimitare a imobilului suparafata masurata e de 727mp,notarul ne a explicat ca trebuie sa aducem dovada de proprietate pe diferenta de 127mp.Ne-am adresat la persoana care ne a facut cadastru si ne trimite din nou la notar....apropo contractul de vanzare cumparare a fost gasit la arhiva acte autentice are asta vreo legatura?ce trebuie sa facem in continuare???????????? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 18:18, 5 Iunie 2008
Parintii pot sa va vanda proprietatea asa cum este in Cartea Funciara 600 m.p., urmand ca dumneavoastra sa faceti dupa aia un proces pentru rectificare de Carte Funciara prin care sa deveniti proprietara si pe diferenta de 127 m.p. Oricum Cartile Funciare nu garanteaza suprafata exacta a terenurilor.
avTodincaVeronica a scris:

Parintii pot sa va vanda proprietatea asa cum este in Cartea Funciara 600 m.p., urmand ca dumneavoastra sa faceti dupa aia un proces pentru rectificare de Carte Funciara prin care sa deveniti proprietara si pe diferenta de 127 m.p. Oricum Cartile Funciare nu garanteaza suprafata exacta a terenurilor.

Tocmai asta este problema: terenul nu a fost întabulat! Ori, pentru a putea fi înstrăinat, acesta trebuie mai întâi întabulat în cf. Dar, cu ocazia măsurătorilor efectuate pentru înscrierea în cf, în loc de 600 mp cât erau dobândiţi prin cumpărare, au fost măsuraţi 727 mp. Astfel, notarul nu putea face act de înstrăinare a terenului decât pe 600 mp dacă expertiza topo stabilea suprafaţa de 600 mp, dar a stabilit că este vorba de 727 mp adică cu un surplus de 17%.
Astfel, recomand întabularea în cf a dreptului de proprietate asupra terenului neînscris în cf.
Dacă ce veţi obţine întabularea celor 727 mp, veţi încheia cu părinţii contractul de vânzare al terenului.
Dacă nu veţi obţine întabularea pe motiv că diferenţa faţă de actele de proprietate depăşeşte 5%, nu veţi putea dobândi imobilul prin act autentic, nefiind întabulat. Astfel, părinţii vor deschide o acţiune în instanţă pentru obţinerea dreptului de proprietate pentru diferenţa de suprafaţă de 127 mp, urmând ca apoi, cu această hotărâre şi titlul de proprietate pe cei 600 mp să aibă loc întabularea şi vânzarea întregii suprafeţe.;)
auraspacuras a scris:
Buna,
mersi pentru raspuns,deci :
1. ma adresezi unui avocat pentru a deschide o actiune in instanta?acest pas trebuie facut din numele si in prezenta ambilor parinti????
Aceasta procedura dureaza mult timp?
Si mai am o intrebare:deci eu sunt cetatean strain (casatorita) am cartea de rezidenta ca membru de familie,acuma notarul mea cerut sa i prezint o dovada precum ca am dreptul la cumpararea unei case impreuna cu teren?


De pe alt topic deschis gresit.
asta este o problema care exista pe 99 % din actele de proprietate. La un moment dat ati facut o declaratie, in care ati spus ca sunteti de acord cu situatia in care dupa masuratorile cadastrale nu va corespunde rezultatul acesotra cu ce scrie in titlu (stiut fiind faptul ca in tercut masuratorile se faceau cu capra,...)- in cazul in care nu ati facut-o terbuia sa o faceti. Oricum, notarul in mod cert s-a mai confruntat cu astfel de situatii si daca ar fi existat putina bunavointa in momentul in care compara titlul proprietate cu schita cadastrala, trecea in contractul de vanzare-cumparare "... suprafata de 600 mp, iar dupa masuratorile cadastrale au reiesit 727 mp". Ca sa va dau un exemplu de astfel de situatii: in regimul comunist era data prin lege ca locul de casa (ponostul cum zic batranii) trebuia sa aiba maxim 250 mp, in momentul in care s-au eliberat titlurile de proprietate conform legii 18/1991, in 99,99 % din acestea pe spate in partea de jos a titlului scrie la intravilan- curti-constructii 250 mp. Categoric in marea majoritatea a cazurilor terenul eset mult mai mare, iar daca toti notarii ar fi asa de rigizi nu s-ar mai vinde o casa la tara/
Nu cred ca e vorba despre rigiditatea notarilor, ci pur si simplu este vorba de deontologie. Daca o parte din teren nu este inscrisa pe parte, inseamna ca este inscrisa pe altcineva si atunci notarul nu poate consemna transferul dreptului de proprietate de la un neproprietar la altcineva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor descifrare acte teren alexandrer alexandrer Buna seara! Voiam sa cumparam un teren, am fost, am vazut si ne-am pus de acord. In seara aceasta am primit de la notar o varianta a promisiunii bilaterale ... (vezi toată discuția)
Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)
X doreste sa vanda o casa cu curtea/gradina aferenta mostenire ... Constantin Brancoveanu Constantin Brancoveanu X doreste sa vanda o casa cu curtea/gradina aferenta mostenire de la parinti. 1. Conform titlului de proprietate, terenul are 1800 mp, in urma masuratorilor ... (vezi toată discuția)